2019-04-24
就算岩岩去完日本,朋友约食和牛烧肉一样抗拒不了。今晚朋友带我去尖沙咀喷水池附近既希尔顿大厦,原来上一楼就有一间专食和牛烧肉既餐厅。门口见到MENU上唔同种类既牛已经流哂口水,入到去见到玻璃柜入面放左唔同地方颁发既奖项/证书,感觉更有保证。晚上时段到访,好在朋友有Book位,见住客人一枱又一枱咁入,人气都唔弱。值得一赞,以烧同餐厅黎计,座位舒适,抽风都做得几好,唔大油烟。餐厅主打和牛,所以我地目标都好明确主攻牛为主。一打开MENU,眼见唔少盛合都好吸引!另外仲有唔少内脏/豚肉/鸡肉/海鲜/刺身/锅物作选择。每一份点选既肉类份量都刚刚好,加上少少油脂,达到Perfect既地步!所有和牛质素同我系日本食既都有得fight!新鲜之余,同质入口即溶,配一口白饭油脂感会无咁重。只外酱汁有三款:酱油、柠檬汁、海盐,不过唔沾酱其实牛味都够重。我个人会比较喜欢海盐加上柠檬汁,会较为开胃。另外当然唔少得饮品!烧肉配啤酒是常识吧!Drink Menu选择多,啤酒、烧酎、梳打、汽水全部都有。多人既话Order枝大既日本酒一样可以。 ______________________________🔸 特选日本产和
特选日本产和牛肉眼
日本产猪五花肉