2021-12-22
𝘗𝘓𝘌𝘈𝘚𝘌 𝘊𝘏𝘌𝘍 𝘍𝘌𝘌𝘋 𝘔𝘌 !— $480 per person。La Causa。Tuna & Watermelon Tartare。Ceviche PH。Ceviche Japones。Ki-mo-chi Fried Chicken 。Maguro Nuevo。Spicy Hamachi。Grilled Cod。Picanha。Tacu Tacu。OYE PAPI!。Tokyo affair。Smoking gun 主打日本菜x秘鲁菜嘅fusion餐厅入口真心有少少难揾,行过咗都唔知🙈餐厅灯光昏暗,显得非常有情调除此之前,佢仲有个BAR Lounge提供各类鸡尾酒同清酒,好适合放工同朋友饮一杯~当日全场都几full,要被安排坐靠近bar嘅位置 由于我哋3个人亦唔系想谂就直接叫PLEASE CHEF FEED ME!无加钱要Drinks pairing但就另外再叫3杯cocktails🍹基本上menu上每个类别嘅signature dishes都算试到最少1至2款最后连甜品上咗总共11款食物✨今日嘅菜式偏向生鱼片同虾居多有好几款都系腌鱼同汁料比较带酸辣食落好开胃,不过感觉
𝘗𝘓𝘌𝘈𝘚𝘌 𝘊𝘏𝘌𝘍 𝘍𝘌𝘌𝘋 𝘔𝘌 !
— $480 per person
。La Causa
。Tuna & Watermelon Tartare
。Ceviche PH
。Ceviche Japones
。Ki-mo-chi Fried Chicken
。Maguro Nuevo
。Spicy Hamachi
。Grilled Cod
。Picanha
。Tacu Tacu
。OYE PAPI!
。Tokyo affair
。Smoking gun
主打日本菜x秘鲁菜嘅fusion餐厅
入口真心有少少难揾,行过咗都唔知🙈
餐厅灯光昏暗,显得非常有情调
当日全场都几full,要被安排坐靠近bar嘅位置
由于我哋3个人
亦唔系想谂就直接叫PLEASE CHEF FEED ME!
无加钱要Drinks pairing
但就另外再叫3杯cocktails🍹
基本上menu上每个类别嘅signature dishes
都算试到最少1至2款
最后连甜品上咗总共11款食物✨
今日嘅菜式偏向生鱼片同虾居多
有好几款都系腌鱼同汁料比较带酸辣
食落好开胃,不过感觉口感差唔多
个人比较推荐Tuna & Watermelon Tartare
整体最夹最fresh
2款signature sushi rolls味道就无乜惊喜
纯粹似食紧普通日式sushi rolls🐒
中间有日式唐扬炸鸡配蛋黄酱
正常但稍微干身,要点酱先好食
最后3个人所以有3款main dishes
其中cod fish同牛肉串正正常常
反而之前一直有少少期待TacuTacu就有啲失望
呢款系经典嘅秘鲁饭
其它餐厅唔常见而且都好多人推荐啊
呢款饭亦系纯素食物
只用椒、洋葱等等既蔬菜配各种香料煮成
味道偏中东风味,食落微酸
但口感介乎日式炒饭同炖饭之间
唔难食但零惊喜,如果单点觉得太贵😅
似乎呢度嘅氛围都好适合庆生同朋友聚会
职员送甜品时会边行边唱生日歌
大概一晚都听到4-5次 🪄
临近圣诞节都有好多圣诞装饰,气氛都唔错🎄