2021-01-19
❀ Grandmama Cafe #尖沙咀 ❀❗️日系复古风打卡一流 碗碗碟碟极度精美❗️——————————————————位于观塘嘅婆婆杂货店 @ 最近喺尖沙咀山林道新开咗Cafe✨充满复古怀旧风,无论装修定系碗碟都非常精美,成间Cafe充满打卡位📸Cafe嘅另一边仲有各种精美首饰、碗碟售卖。装修一流吸引咗唔少人,所以长期都几爆满,可以预先网上book位。不过当时唔知道冇book到,好好彩店员都好好话可以半个钟后帮我地预留个座位☺️。.餐牌主要系日式小碟料理,包括饭团/乌冬+自家制渍物+冷菜/热菜,喺counter会见到佢哋个柜摆满整好嘅料理。采取自助落单嘅方法,拣好就可以出去counter落order,同Muji类似。另外仲有少许甜品同埋饮品选择,做型几精美。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 三品料理$88/四品料理$108/五品料理$128 (3.5/5)当日同朋友嗌咗一份三品料理同一份五品料理,一共试咗两种唔同饭团、四款冷菜、四款热菜。.♥ 饭团:呢度有个招牌靓靓明太子富士山饭团💙用上碟豆花制作成蓝色嘅饭团,制成富士山嘅外貌,都几靓。味道就稍嫌明太子唔够多,而且饭团偏湿🙈另外一款嗌左樱花虾饭团,呢
❗️日系复古风打卡一流 碗碗碟碟极度精美❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ 饭团:
呢度有个招牌靓靓明太子富士山饭团💙用上碟豆花制作成蓝色嘅饭团,制成富士山嘅外貌,都几靓。味道就稍嫌明太子唔够多,而且饭团偏湿🙈另外一款嗌左樱花虾饭团,呢个就冇馅,直接将樱花虾包落饭团当中,味道相对都系淡啲。
♥ 冷菜:
当时新开张,好多菜式都未有得选择,拣晒剩低𠮶四款冷菜,分别有山贱鸡汁卷、马铃薯沙律、清酒糖心蛋、胡麻菠菜。
其实大致上见到个名都估到系咩味🤣相对有惊喜嘅系马铃薯沙律真系好大份,除咗薯蓉之外,仲有薯粒、烟肉、黑椒,调味唔错。
其他几款味道都系正正常常,唔会话好难食,但未至于有惊喜。
♥ 热菜:
当时同样地未推出晒所有选择,拣咗黑醋唐扬鸡、婆婆咖喱、蒲烧鳗鱼、金平牛肉。
四款味道大致上还好,肉质唔会话太鞋😬自己较为钟意嘅婆婆咖喱,有成一大兜仲有啲鸡肉喺入面,感觉抵食啲!
其他几款味道都系不过不失,鳗鱼就可以再肥美啲,但留意份量都系比较少😶。
☞ 富士山 $78 (3.5/5)
嗌啲杯嘅主要目的都系为咗打卡🙈。
当时问店员得知原来系白朱古力碟豆花之后,都冇太大嘅期望。
不过好在又冇想像中咁甜,但就系一杯白朱古力嘅味。
——————————————————
✨整体味道: 3.5/5
✨环境装修: 4.8/5
✨服务态度: 4/5
✨性价比: 3.5/5
✨再访兴趣: 3/5
💞整体来讲
环境真系冇得弹😍😍😍好欣赏店主喺装修方面花咗咁大心思,另外啲碗碗碟碟都系极靓,难怪吸引左咁多人嚟打卡📸食物方面就预咗唔会太特别,感觉少少贵未系太饱肚,但又未至于伏,值唔值得来就视乎你为咗啲咩啦。