2023-11-30 32 浏览
一直都期待着有一日可以喺呢间充满日本气息嘅Cafe Hea下一日,今次终于趁放假嚟到🥹 Cafe里面系榻榻米,外面都有啲户外座位,我哋𠮶日见到天气咁好,而且架车泊咗喺门口,所以就拣咗喺出面坐🤭Matcha latte嚟到Cafe当然唔少得要嗌返杯咖啡饮,但因为我唔钟意饮咖啡,所以就嗌咗杯🍵呢度嘅抹茶标榜用咗宇治抹茶,师傅即场喺面前用传统茶道冲泡,仲拉咗个心心花,系冬天饮特别恋粒粒。烧饭团茶渍饭三文鱼饭团煎到外边好香脆,再配上紫菜碎同埋蟹肉。呢度嘅茶用咗玄米茶,味道冇咁甜,亦都冇加任何茶渍,就系纯正嘅茶味,瞬间飞咗去日本。Clam chowder配自家制面包平时出街食见到有白汤都一定会嗌,所以嚟到呢度见到有chowder都一定要叫一碗试吓。蚬肉浓汤超级足料,有新鲜嘅蚬肉,香脆嘅烟肉同埋薯仔。粒粒薯仔令到汤底好浓郁,自家制嘅法包可加入汤一齐食,真系好满足。Baked brie cheese呢个超级邪恶嘅小食系店员推荐,话系店舖嘅热门小食。餐厅会将brie cheese 焗到又香又软,仲有餐厅自家制嘅面包用作配芝士一齐食。餐厅嘅面包整得好有水准,真系好有惊喜,芝士亦都好香浓,真系贤一流嘅配搭

Matcha latte

烧饭团茶渍饭

Clam chowder配自家制面包

Baked brie cheese
呢个超级邪恶嘅小食系店员推荐,话系店舖嘅热门小食。餐厅会将brie cheese 焗到又香又软,仲有餐厅自家制嘅面包用作配芝士一齐食。餐厅嘅面包整得好有水准,真系好有惊喜,芝士亦都好香浓,真系贤一流嘅配搭。

抹茶红豆班戟
荷兰班戟摆喺好热嘅铁盘上边保持温度,亦都加咗好香嘅粒粒红豆蓉,洒上抹茶粉,同埋软滑嘅云呢拿味雪糕,超级冰冻嘅雪糕加埋热辣辣嘅班戟,冰火交融冇得顶。

Scone
鉴于店员话俾我知所有嘅面包同工都系佢自己朝早即日制造,所以我毫不犹豫咁拣咗乌龙茶口味嘅松饼试一试。餐厅会提供埋果jam同埋牛油片,好似去咗hightea咁。松饼外脆内软,亦都散发左好浓嘅乌龙茶味,甜度亦都恰到好处。

Komo Nanban Soba
呢一道菜系西式同埋日式fusion嘅菜式,有日式嘅荞麦面再配上西式嘅香煎鸭胸,估唔到呢两样嘢可以咁㗎,钟意fusion菜嘅朋友可以试吓!

📍Kachimushi (元朗)
元朗锦田永隆围77号地舖
#hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodies #hongkongfood #hkeats #topcitybiteshk #hkfoodporn #hkinsta #hkfoodpic #hkfoodlover #foodiehk #hkrestaurant #hk #hkfoodstagram #hkig #hkblogger #likeforfood #DiscoverHongKong #hkiger #hkig #香港美食 #美食 #人气话题cafe #去cafe #元朗必食 #元朗名店