2023-12-30
鸿运工厂大厦近年多左好多高质美食。今晚同朋友去左食喺地铺嘅日作食堂,简单庆祝一下一年嘅完结。餐厅装修走日式校园风,主打定食餐,同时都有小食,甜品等。我同朋友就叫左两个定食set再加配小食同甜品。定食配上蚬肉面鼓汤,枝豆同凉拌裙边。蚬肉面鼓汤足料,蚬肉有鲜味,豆腐,豆卜,海带等非常足料,味道咸香。枝豆清淡,可减低油腻感凉拌裙边清新有咬口,调味适中,开胃小菜。A set: 炖萨摩鸡腿配日式奶油磨菇定食,加配黑松露海胆茶碗蒸。奶油幼滑,配上粒粒珍珠饭好夹,鸡腿肉份量都多,肉质软嫰。配菜薯粒,洋葱磨菇等都好入味,整体唔错。D set: 鳗鱼山药烧配酱油溏心蛋帆立贝汤乌冬。鳗鱼山药烧,鳗鱼酱汁调得唔错鳗鱼肉冇骨,食落啖啖滋味,肉质爽口嫰滑。山药烧咬落软绵,配上椰菜,非常有咬口。黑松露海胆茶碗蒸,一打开就闻到黑松露极香浓,海胆都有鲜味,茶碗蒸足料,蒸蛋够滑。另外单叫左三文鱼5切新鲜而且温度唔会太冻,一件摆落口,非常满足。饮品一杯叫左日式热茶,一杯叫左冻咖啡。日式热茶香浓解腻。冻咖啡味道正常甜品焦糖鸡蛋布甸:经典日式布甸卖相,布甸超滑,焦糖味道适中,份量够,两个人share会比较适合。巨峰提子卷蛋:
今晚同朋友去左食喺地铺嘅日作食堂,简单庆祝一下一年嘅完结。
餐厅装修走日式校园风,主打定食餐,同时都有小食,甜品等。
我同朋友就叫左两个定食set再加配小食同甜品。
定食配上蚬肉面鼓汤,枝豆同凉拌裙边。
枝豆清淡,可减低油腻感
凉拌裙边清新有咬口,调味适中,开胃小菜。
A set:
炖萨摩鸡腿配日式奶油磨菇定食,加配黑松露海胆茶碗蒸。
奶油幼滑,配上粒粒珍珠饭好夹,鸡腿肉份量都多,肉质软嫰。
配菜薯粒,洋葱磨菇等都好入味,整体唔错。
D set:
鳗鱼山药烧配酱油溏心蛋帆立贝汤乌冬。
鳗鱼山药烧,鳗鱼酱汁调得唔错
鳗鱼肉冇骨,食落啖啖滋味,肉质爽口嫰滑。
山药烧咬落软绵,配上椰菜,非常有咬口。
另外单叫左三文鱼5切
新鲜而且温度唔会太冻,一件摆落口,非常满足。
饮品一杯叫左日式热茶,一杯叫左冻咖啡。
日式热茶香浓解腻。
冻咖啡味道正常
甜品
巨峰提子卷蛋:卖相细细件几得意,食到淡淡提子香味,蛋糕软绵,不错!