海之恋越黎越多野食!行完DONKI又系时间补充体力。其中一间人气最旺既不得不提Peko Peko。除左日系清新装修吸引外,我绝对系冲住招牌菜黎。相信有做过Research既朋友仔都唔会陌生,就系「竹炭料理」喇~*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔘海胆三文鱼籽竹炭乌冬 $168配精选餐汤,牛角包 及 冷泡伯爵茶(供应时间11:00 - 16:00)▪️餐汤 - 周打忌廉海鲜汤质地偏稀,汤料细粒,有少少咬口放入热辣辣、微脆牛角包沾汤食,唔错▪️主菜 - 卖相满分,离远已经闻到浓浓海胆味竹炭乌冬上海胆份量唔少旁边铺满三文鱼籽,晶莹通透,适合打卡日本食材用上西式煮法,件事Fusion得黎又几夹用扁乌冬代替意粉,口感唔差但竹炭其实无特别味道,同正常面条一样酱汁本身已经好浓厚、好Creamy、好重海胆味混入新鲜海胆后,双重享受乌冬挂汁能力强,食到最后觉得有少少漏▪️餐饮 - 预设跟冷泡伯爵茶唔想要冻饮既话,免费就只有热红茶,无其他选择*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔘Special Brunch SetA. 2头盘+1主食+珍珠饭或鲣鱼汤乌冬+餐汤+冷泡伯爵茶 $98B. 1头盘+2主

🔘海胆三文鱼籽竹炭乌冬 $168
配精选餐汤,牛角包 及 冷泡伯爵茶
(供应时间11:00 - 16:00)

▪️餐汤 - 周打忌廉海鲜汤
质地偏稀,汤料细粒,有少少咬口
放入热辣辣、微脆牛角包沾汤食,唔错

▪️主菜 - 卖相满分,离远已经闻到浓浓海胆味
竹炭乌冬上海胆份量唔少
旁边铺满三文鱼籽,晶莹通透,适合打卡
日本食材用上西式煮法,件事Fusion得黎又几夹
用扁乌冬代替意粉,口感唔差
但竹炭其实无特别味道,同正常面条一样
酱汁本身已经好浓厚、好Creamy、好重海胆味
混入新鲜海胆后,双重享受
乌冬挂汁能力强,食到最后觉得有少少漏
海胆三文鱼籽竹炭乌冬

▪️餐饮 - 预设跟冷泡伯爵茶
唔想要冻饮既话,免费就只有热红茶,无其他选择

🔘Special Brunch Set
B. 1头盘+2主食+珍珠饭或鲣鱼汤乌冬+餐汤+冷泡伯爵茶 $98

▪️头盘 - 日式饺子
外型睇上去硬硬地,但咬落好脆索索声

▪️主食 - 汁烧帆立贝 + 日式吉列猪扒
份量唔会因为拣2款主菜而摊薄左
5粒帆立贝+2大片吉列猪一定够饱
话明汁烧帆立贝,多汁弹牙好JUICY
吉列猪质素一般,系普遍香港日式餐厅既做法
咬落去肉质太腍,唔够咬口,面层唔够酥脆

🔘Charcoal Latte $38 -> $28
嫌冷泡伯爵茶太普通,可加钱转其他DRINK MENU上饮品
(UPGRADE优惠可享原价减$10)
竹炭咖啡拿铁,暗黑系既造型好COOL,一样有拉花
用活性炭粉同咖啡混合,打出绵密奶泡
咖啡味甚少,主要只饮到淡奶味道,无太大惊喜
Charcoal Latte

2021-06-20