2024-02-08
cafe位于锦田,系西贡都有分店 。元朗站搭巴士去,10-15分钟左右车程已到达。cafe环境好写意,慢活,叹咖啡。餐牌上亦有少见嘅dutch baby pancake,是日款式产品。松露蟹肉沾酱($108),松露味超突出,面包烘过后,外层脆,但内松软。酱汁唔会太稠密,咸度适中。另外有芝士拼盘,岩哂芝士爱好者。是日浓汤配面包($68),当日提供南瓜浓汤,送上枱时热烘烘。浓场非常绵密,啖啖南瓜甜味。旁边配有面包,同样外层硬脆,但内里好软熟。香葱鸭南蛮荞麦面($88),热汤咸香,调味比其他食物重。汤内嘅鸭肉厚实,配大葱及菇菌。荞麦面硬身,份量足及饱肚。面条挂汤,一冷一热perfect。蟹肉薯仔沙律,薯仔打成蓉,带有少碎粒,增加沙律嘅口感。额外加上parma harm,咸香味令薯仔沙律味道提升。如果想食蔬菜类沙律,cafe都有另一款沙律提供~最期待及必点嘅甜品黄豆粉年糕班戟,外层焦脆,烟韧嘅年糕,配上黄豆粉,无得输。年糕烟韧到好似拉丝嘅动作咁,云尼拿雪糕配热pancake,冰火交融嘅感觉。好多顾客都会点一杯咖啡慢慢叹,既可以坐室内,亦可以坐室外有遮阴。Dirty渐层靓,入口香浓,后有奶香。而
松露蟹肉沾酱
香葱鸭南蛮荞麦面
蟹肉薯仔沙律
黄豆粉年糕班戟
好多顾客都会点一杯咖啡慢慢叹,既可以坐室内,亦可以坐室外有遮阴。Dirty渐层靓,入口香浓,后有奶香。而桃味饮品清新,加入冰块饮用,感觉high class咗~
Dirty