2022-04-02
假日拣咗一个比较少去嘅地区🗺,去咗土瓜湾发掘美食同行街。旧区入边重建新楼,亦都为该区带来新餐厅新气象🏘。喺新楼盘楼下嘅小商场,虽然大部份舖位都仍然待租,都有几间睇落唔错嘅餐厅。其中一间就系食台湾菜,本身想试用街市磅装住嘅小食拼盘🍖,睇餐牌好似冇咗。餐厅一直播住周杰伦最好听𠮶段时期嘅旧歌🎙,青春都返晒嚟。————————————————👅 招牌阿Roy牛肉面($58)👍🏻 平时台湾菜嘅辣度都搔不到痒处,今次红油几辣下🌶,红烧汤有啲药材甜味,四块半筋半肉,口感似牛𦟌,加上弹牙粗面,食呢碗面有爽到👅 盐酥鸡肉燥饭($63)👍🏻 一碗有5件盐酥鸡,鸡肉有腌过,炸熟后洒上胡椒盐,特别有夜市嘅感觉🌃,配搭甜肉燥捞饭,完食无难度👅 宜兰葱肉馅饼($28)👉🏻 每件约桌球大小🎱,呢个价就唔抵食,馅略少都有汤汁,沾酱系蒜头醋———————————————— 🚩总结:旧区新店新冲击———————————————— 🌟注意:设加一服务费,星期六日不提供套餐————————————————📍 The Grove地址:土瓜湾马头围道63号启岸巷子地下26-27号舖.🗺地区:#bem土瓜湾📥分类:#bem台湾菜💰
————————————————
👅 招牌阿Roy牛肉面($58)
👅 盐酥鸡肉燥饭($63)
👅 宜兰葱肉馅饼($28)
🚩总结:旧区新店新冲击
————————————————
🌟注意:设加一服务费,星期六日不提供套餐
📍 The Grove
地址:土瓜湾马头围道63号启岸巷子地下26-27号舖