2021-10-29 1203 浏览
大排档可以话系香港人嘅集体回忆。个名原来系有故事的,佢源于二战后香港政府发出嘅固定摊位小贩牌照,比流动小贩牌照大,所以俗称「大牌」。之后大家嗌嗌下,就变左「大排档」了。元朗广场门口呢间大排档就系我嘅童年回忆。每年天气冻时,都会一家人来帮衬。周末傍晚来到,店员啱啱开紧台,我地就去霸个靓位先~ 到6点半左右已经坐满,食客主要系附近街坊,同店员非常熟络。例汤(送)一坐低店员就送一大碗老火汤先,好热好足料,有鸡脚、排骨、冬瓜、萝卜等等,而且冇乜味精。餐牌有多款小菜,仲有煲仔饭、鸡煲同羊腩煲。由于成年冇来了,所以都系嗌几碟小炒回味下先。椒盐白饭鱼炸到色泽金黄,卖相十分吸引。入口有椒盐嘅咸香,而且口感酥脆。蒜香椒盐焗虾上桌有扑鼻香气,虾壳开边,令椒盐、葱同爆炒蒜粒可以混和到虾肉中,系食到吮手指嘅味道。芹菜腰果炒鸡丁芹菜爽口保留纤维感,腰果煸得香脆,但鸡丁就有少少肥。南乳粗斋煲呢个好抵食,份量好多而且非常适合送饭。铁锅上菜,可以长时间keep到温度。有西兰花、白菜、腐竹、冬菇、粉丝、莲藕片、木耳等等,食材好丰富而且入味。梅菜蒸鲩鱼鲩鱼本身好新鲜,加入大量甜梅菜同姜葱去蒸,完全冇草泥味。连本来怕腥嘅我

例汤(送)

椒盐白饭鱼

蒜香椒盐焗虾

芹菜腰果炒鸡丁
芹菜爽口保留纤维感,腰果煸得香脆,但鸡丁就有少少肥。

南乳粗斋煲

梅菜蒸鲩鱼
鲩鱼本身好新鲜,加入大量甜梅菜同姜葱去蒸,完全冇草泥味。连本来怕腥嘅我都觉得几好食

2021-10-23
  • 椒盐白饭鱼