2018-07-22 95 浏览
今朝要做早job,所以要去葵芳转地铁,顺便食个早餐,其实呢间轻松一下我帮衬咗佢20年,想我当年系喺3号4号码头返工已经开始帮衬佢,所以而家一场嚟到就顺理成章都一定帮衬佢食早餐,点知一坐底见到个餐牌,一个面35蚊仲要咁少配料,餐包都无一个!本来我想叫雪菜肉丝蛋面,佢话蛋要加6蚊,所以我唯有叫餐蛋面冻奶茶,即35+2蚊!我心谂乜而家物价真系贵咗咁多咩?我喺荃湾同荔枝角食早餐都唔系咁㖞!我放低影相架餐行过两步去草根食堂睇,见到佢地早餐雪菜肉丝鸡扒公仔都系31蚊😱我再行返过去坐返低等我个餐蛋面,见老板拎冻奶茶比我,我就同佢讲我所见所闻,佢竟然咁答我:佢地买咗舖,唔驶交租,所以佢卖20蚊都有会赚,我地要交租80万,又要出粮比伙记,成本好高!我心谂:你交80万租关我乜事?如果你赚80万会回馈比我咩?你开得舖做得生意赚得钱就要自己计住啦!我只知道,我行多两步就可以食到31蚊雪菜肉丝鸡扒公仔面咋!我只系一个食客,食完就走,唔会谂你咁多!我当然无同佢讲咁多,讲嚟都嘥气,因为我真系食完就走!结果个面到咗,得一块餐肉一只蛋,餐肉仲要冻冰冰硬屈屈,肯定煎咗好耐🤮,毫无诚意😡我食完心谂,以后再见多谢大家睇晒🙇‍
今朝要做早job,所以要去葵芳转地铁,顺便食个早餐,
所以而家一场嚟到就顺理成章都一定帮衬佢食早餐,
佢地买咗舖,唔驶交租,所以佢卖20蚊都有会赚,
我地要交租80万,又要出粮比伙记,成本好高!
我心谂:你交80万租关我乜事?如果你赚80万会回馈比我咩?
你开得舖做得生意赚得钱就要自己计住啦!
我只知道,我行多两步就可以食到31蚊雪菜肉丝鸡扒公仔面咋!
我只系一个食客,食完就走,唔会谂你咁多!
我当然无同佢讲咁多,讲嚟都嘥气,因为我真系食完就走!

我食完心谂,以后再见

多谢大家睇晒🙇‍♂️🙇‍♂️

「完」
2018-07-22
$37 (早餐)