2023-01-19
参观完「鞍山探索馆」,再晌「矿工Cafe」磨咗成个几钟,啲雨仲喺落唔停,上昂平无望,就只好提早落山,返回马鞍山。顺道食个早鸟晚餐,就嚟咗由朋友介绍值得一试嘅「WM Cafe & Bar」。 由于嚟得早嘅关系,都未有客,变相包场咁。睇唔出原来餐厅都几大,先喺两边巨型皮梳化嘅卡位,座位做得较阔落。配上大型木餐枱,墙上嘅磁砖画,亦好有心思,加上昏黄嘅小灯,感觉颇有情调。行入啲,落几级,仲有另一个用餐区,呢度就有啲农村小咖啡店嘅感觉,因为几面都喺仿砖墙,衬以木枱木櫈,整体地方整洁企理。 主餐牌有非常多选择,由前菜、汤品、沙律、小食、汉堡、三文治、薄饼、意大利面、意大利饭、主菜、甜品、饮品……等等都一应俱全。此外,主食类,另加$33就可以转为套餐,多了是日餐汤、前菜及餐饮,颇为划算。 餐具、基本调味品、开水都放晌枱边,自由取用。店员亦好醒目,送嚟两杯热水俾我哋浸浸餐具。蕃茄汤、龙虾汤是日餐汤好快送到,两款都喺「红汤」,难得拣龙虾汤都唔需要额外加钱。蕃茄汤里面有唔少蕃茄肉,味道酸香醒神;而龙虾汤饮得出真材实料,就算里面无虾肉,但个汤嘅虾味极之浓郁,质感又够滑身。佐以黑麦包,暖暖哋,好软熟。 厨师沙
前菜可拣沙律或炸蚝,我哋两个,自不然各样要一客。沙律喺烟鸭胸田园沙律,鸭胸几有烟熏香,沙菜够新鲜爽脆,淋咗少少油醋,戈食味唔错;炸蚝亦好食,虽然蚝肉唔算大,但炸得金黄,唔太油腻,非常香口。
小弟一向喜欢拣意大利饭,因为好能够试到师傅手势。卖相睇落都几吸引,巨型嘅大啡菇就放咗上面,而且,洒咗好多巴马臣芝士碎,非常香喷喷。先试件菇,煎得刚好,保留好多菇汁,而饭粒烟韧有咬口,带微微菌香,喺略嫌干身咗少少,再湿润啲就更加正喇。
鱼类嘅主菜一向喺老婆心头好,所以,一见到呢款菜式就唔再睇其他选项。不过,是日盲𫚧无晒,取而代之喺石班,佢都无乜所谓。老实讲,卖相就差咗少少,被茄子抢咗个焦点,但味道又真喺唔错,鱼柳煎得金香,有啲脆边位,鱼肉好嫩滑;茄子烤到软绵绵,混上半溶嘅芝士,不俗,再者,啲薯蓉亦打得够滑,似喺加咗牛油去打,有点点咸咸哋嘅油香味。
餐饮就简简单单要杯热咖啡而已,即磨货色,杯面仲有一层咖啡油,饮落几醇香,唔带酸味,几合我个人心水;老婆就要杯热柠水,消消滞,又可以清清味蕾。