餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

📆 探店行动:21/6/2023 | 星期三 | 1930 🕢 | 人数 2️⃣〰️〰️身为湾仔老街坊兼拉面控,食得最多嘅唔喺日本拉面就系上海拉面。上海拉面呢个层面,我帮衬得较多嘅喺"翡翠拉面小笼包"。连锁店嘅佢出品味道唔会惊艳,有啲仲要劲伏,但佢陪伴我渡过中学,博士,打风等等嘅时光。屈指一算都差不多20年,喺回忆般嘅存在。今日甘啱行过,纯粹想轻食,就嚟回忆下。2️⃣个人嗌左4️⃣样野:〰️〰️🪔上海排骨拉面 $78每次嗌呢个拉面心情都好忐忑,因为佢嘅质素喺过山车般嘅存在,我经历过淡茂茂嘅汤、糊口嘅拉面、干柴嘅排骨。今次....有啲唔同....算得上喺罕有嘅好食 😮🍽 看似清淡嘅汤头有淡淡鸡嘅鲜味同火腿嘅咸香,咸浓度啱啱好,净食拉面都唔会寡 ✅️🍽 即叫即拉嘅面条有咬口,食到末声都唔糊口 ✅️🍽 炸排骨做到外脆内嫩,薄薄一层嘅炸皮包著肥松化有肉汁嘅肉排,正 ✅️▫️🪔清炒河虾仁 $145河虾细细只鲜味都几浓郁,肉质弹牙,感觉几新鲜。厨师火喉拿捏得啱啱好,唯独调味略为重手,偏咸,斋食有少许负担。▫️🪔瑶柱赛螃蟹 $88蛋白炒得几嫩滑,有眼见得到嘅瑶柱丝/碎,味道喺有嘅,就甘食鲜味唔太突出,要搭配浙江醋增加风味。▫️🪔凉
🪔上海排骨拉面 $78
🍽 即叫即拉嘅面条有咬口,食到末声都唔糊口 ✅️

🪔清炒河虾仁 $145
🪔瑶柱赛螃蟹 $88
🪔凉拌海蜇 $80
海蜇爽脆干身,唔喺碎湿湿,味道OK。
〰️〰️
💸 汇丰信用卡有88折。连茗茶、餐前小食(花生)同服务费,埋单$412
2023-06-21