2017-06-30
女子四人组今晚相约到铜锣湾聚会。 我哋拣咗呢度, 贪佢旺得来又静静地, 餐厅位于历史悠久的唐楼地舖, 但系呢到又有各式其色的食肆, 好有feel近门口位挂上我最爱的白纱窗帘, 木餐枱加 同色系列梳化椅 ,一边墙浅米色,另一边紫色。 置身其中, 使人抛开烦恼 ,乐在其中。见到餐牌样样都想食。结果一人拣咗一款set dinner 但系share食, 真系要劳烦餐厅帮我哋洗多几套餐具先来前菜,香煎法国鹅肝配焦糖酒醋蓝莓, 鹅肝煎得够香又唔腻。大虾占米多,大虎虾先起肉再同菇一齐炒, 然后再放回虾壳上,虾膏甘香, 黏住虾肉同菇一齐吃,滋味田园杂菜沙律配陈年醋汁,凯撒沙律 。沙律菜新鲜 ,作为头盘很称职。跟住四个餐汤,全部都系非一般餐汤,用心制作。蟹肉南瓜忌廉汤, 里面真系好多蟹肉。黑松露忌廉汤 ,浓郁黑松露。西兰花汤,完全无青草味,西兰花打蓉,够健康。意大利菜汤,浓郁好味😋 跟住主菜出场喇 ,最特别嘅黑松露面包蟹意大利饭。 大大只面包蟹, 里面嘅黏黏地嘅意大利饭有黑松露同蟹肉, 仲有一小碟黑松露,一起吃好滋味😍果仁焗三文鱼扒 ,估唔到三文鱼里面咁嫩滑,仲有QQ薯波伴碟 德国式烧咸猪手,大份到不得
果仁焗三文鱼扒 ,估唔到三文鱼里面咁嫩滑,仲有QQ薯波伴碟
德国式烧咸猪手,大份到不得了, 好体贴地已经切开一件件,外皮好脆, 但系里面仲好滑㖞 ,夹埋粗身薯条
牛肝菌烩意大利饭,好香嘅牛肝菌加埋意大利饭
餐饮我哋叫咗冻桃茶, 冻杏仁奶, 同热朱古力,朱古力都有咁靓嘅拉花
今日weekday都满座,好彩有book位。女子组过了一个愉快的晚上