2023-07-22
呢到喺兰桂坊既横街,相对上会静啲,几适合喺到倾下计,饮翻两杯慢慢坐~ 装修方面几摩登时尚,以灰黑色为主,有几多放sake🍶既酒柜,亦有bar枱可以睇住厨师👨🏻🍳煮野食,而另一边既墙🧱有几多日本人物画同埋旗帜🚩,感觉几chill~ 野食方面有好多选择,味道都唔错🤩(5 😍 系满分,🤩系半分) 黑松露鹅肝 🦢 - $138 (好味指数:😍😍😍😍🤩)鹅肝🦢煎几几香,表皮带啲微脆,香味浓郁醇厚,入口即融,口感丰腴细腻,亦都有丰富既油香🤤 配埋清香惹味既黑松露⚫️就更加惹味~ 下面仲有香酥鲜味既鳕鱼片🐟,食落更加香~炸鸡软骨 🔥🐥 - $48 (好味指数:😍😍😍😍)唔会太过细粒,亦都唔会净系得骨🦴亦都有肉,香脆有咬口唔会太硬,肉既地方几嫩滑,够惹味又有几重既油香tim炸豆腐🔥 - $38 (好味指数:😍😍😍😍🤩)上枱既时候都仲系热辣辣既,炸到表皮金黄酥脆,入面质地细致嫩滑,仲有清新既豆香~ 夹既时候都唔会散开~黄金一口炸芝士 🔥🧀️ - $40 (好味指数:😍😍😍🤩)呢个三角形size真系啱啱好一口😂,入面有软滑拉丝既芝士🧀️,creamy得黎够浓郁同有咸香~ 不过食多左会有少少漏唐扬炸池鱼 🔥🐟
(5 😍 系满分,🤩系半分)
黑松露鹅肝 🦢 - $138 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
炸鸡软骨 🔥🐥 - $48 (好味指数:😍😍😍😍)
炸豆腐🔥 - $38 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
黄金一口炸芝士 🔥🧀️ - $40 (好味指数:😍😍😍🤩)
唐扬炸池鱼 🔥🐟 - $58 (好味指数:😍😍😍😍)
个池鱼🐟本身几肥美,炸得几酥脆,外皮几薄所以唔会成口粉,几香口鲜味唔会腥,咸咸地咁几好食😋 不过食既时候要小心骨
月见鸡肉软骨棒 🍳🐥🍗🍭 - $37 (好味指数:😍😍😍😍)
啲软骨打得够碎,有咬口但唔会过硬~ 同埋有用鸡骨🦴熬成既酱汁调味,点埋滑溜香口既蛋汁🍳黎食,味道香甜可口~ 鸡味🐥几浓郁,口感松软得黎有啲咬口,啖啖肉咁,唔会鞋同唔干身,食落几juicy~
日本鸡心 🐥❤️ - $35 (好味指数:😍😍😍😍)
质感偏厚实,咬落爽脆Q弹,口感比起普通鸡肉🐥特别,唔会有任何腥味,感觉几惹味~
阿波鸡肾 🐥 - $38 (好味指数:😍😍😍😍)
所谓既阿波尾鸡🐥系无激素既,黎自日本德岛,系宜家优质既走地鸡种🐥,所以连鸡肾脏都会比较鲜味,唔觉得腥,口感弹牙
鸡中翼 (2只) 🐥🪽 - $38 (好味指数:😍😍😍😍)
个鸡翼🐥🪽都几d大只,胀卜卜咁,表皮烧到金黄香脆,油香四溢,几香鸡味🐥 入面肉质嫩滑juicy,可以啖啖肉咁食几正🤤
牛舌 🐮👅 - $48 (好味指数:😍😍😍😍)
肉质够厚又有弹性唔会韧,肉味🐮也相当香浓,同埋烧得🔥够,有几香既油脂味,够晒juicy~
烟三文鱼沙律 🍣🥗 - $78 (好味指数:😍😍😍😍)
烟三文鱼🍣质感滑顺丝柔,有几重既烟熏风味同咸香,但唔会太咸,令到成个沙律🥗更加惹味~ 而下面有清新爽脆既沙律菜🥗、酸酸甜甜既番茄仔🍅,配埋creamy又酸酸地既蛋黄酱🟡,感觉几开胃🤤
最中饼雪糕 🍵🍧 - $38 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
有另一个名,叫做切腹最中饼🫓,「切腹」系日本人表达歉意最强既方式就是但自杀切腹又太恐怖😱,所以就谂到用呢个饼🫓黎代替😂 今次用左杯黎装,照样有干爽薄脆又香口既糯米外壳,另外仲有软滑又咸咸地既海盐雪糕🧂🍦、软糯烟韧又甘香既抹茶蕨饼🍵🫓、香甜绵密既红豆蓉🫘,层次丰富几满足😌
匠大吟酿 - $168 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
虽然呢枝sake🍶用左酒米之王山田黎酿造,但价格亲民,系入门级既纯米大吟酿~ 入口有香甜果香,带有微辛口的余韵,都几易入口
完熟水蜜桃 🍑 - $28 (好味指数:😍😍😍😍)
酸酸甜甜咁,有气又有啲刺激感~ 又有啲清新自然既桃香🍑,感觉几refreshing
好味指数:😍😍😍😍
推介指数:😍😍😍😍