2020-06-16
一行4人出铜锣湾行完街,突然想食麻辣火锅,呢间有地利。 一入座就上雪耳糖水,好清润,胃口都开晒。茶带有麦味,行到成身热晒正好需要 呢度嘅汤底相对上冇坊间嘅火锅店咁花巧 (杂菌、大骨、麻辣、芫茜皮蛋),我哋拣咗两款汤底都好正,麻辣汤喺麻辣火锅嘅世界未算好辣,但辣度系足够而且带鲜香。大骨汤几足料,目测有红枣、粟米、红萝卜,煲到最后可以食埋汤渣 黄喉:半份有四片,焯一焯卷起就食得,口感爽口 鹅肠:好少肥膏所以入口好爽脆 黑柏叶:反而无咩特别,足料,但未到惊艳牛:少鞋又唔够牛味,唔抵食 鸭血:一如以往系麻辣火锅必点菜式,咬落去有少少啜刀,然后渗出汤汁,精彩 燕饺:几惊喜,本身以为会好似扁食咁好肥腻,但呢度嘅燕饺加咗香菜,好香好清新,一碟都唔少晓宇苕粉:肥长粗厚版薯粉,索汤,几值得试,不过个人钟意普通薯粉多啲 蚝:超大只,厚肉,食落有甘香,连带子个位都好大面绩,口感同质感都好丰富 蛏子:本身都惊喺呢度食海鲜质素未必咁好,点知好鲜甜,必点 墨鱼滑:属于偏滑啖啖肉𠮶种。食到个心有墨鱼粒粒,脆且弹牙,但如果啲墨鱼粒粒最多啲就好噜 皇帝菜同油墨菜:新鲜足料,食麻辣火锅嗌啲吸汤汁嘅配菜实好食! 最后嗌𠮶
黄喉:半份有四片,焯一焯卷起就食得,口感爽口
鹅肠:好少肥膏所以入口好爽脆
黑柏叶:反而无咩特别,足料,但未到惊艳
牛:少鞋又唔够牛味,唔抵食
蛏子:本身都惊喺呢度食海鲜质素未必咁好,点知好鲜甜,必点
最后嗌𠮶两个稻庭乌冬简直系精华所在
汤底浓但唔算好咸好味精,食完唔会好口干。下次嚟会主力嗌海鲜同配菜。返到屋企闻到阵麻辣火锅味都仲好回味