2016-09-06
0系九龙城食糖水,心入面都系果几个选择。点知今日行行下,竟然比我发现另一间唔多起眼既小店。我同朋友仔都比店入面特别既环境吸引左入去,店内既格调好清新好缤纷。墙都系以鲜色为主,贴满左好多甜品既相片。我地坐低后一睇餐牌,价钱令我地好惊喜。虽然座落旺区,但价钱系小区街坊价,而且选择唔少。我地四个人,但系叫左五样野食,每人一碗加一个绵花冰。《法式炖蛋》我唔想食冻野,拣左法式炖蛋。上枱时热辣辣,好香!轻轻笃落去,面头有少少焦糖,烧得好脆好成功。试一啖炖蛋,好滑好creamy,口感一流。味道方面,有好香浓既蛋香,少少甜,仲有少少香油味,味道丰富有层次。《椰汁冰红豆芋圆西米》啊妹不嬲钟意食芋圆,去亲台湾都食唔停。香港唔多地方有得食芋圆,佢一见到就好开心喇。呢度既芋圆好足料,有好多唔同既配料,一d都唔单一。试左一啖,芋圆好Q弹,西米爽滑,最特别系佢地配左少量椰汁冰,令到口感又多左一个层次。《番石榴绵花冰》绵花冰冰凉软绵绵,但一定要快食,溶左又唔好食喇。番石榴味道突出,配料足,钟意食冰野既话,算系唔错既选择。整体黎讲,选择多,用料足,味道唔错,价钱非常相宜。服务环境都令人觉得舒服,值得一去。
法式炖蛋
椰汁红豆西米芋圆