2024-12-12
渡船街呢边一向都有好多出名食店,今次就嚟文苑街转角位呢间泰国嘢😋门口有透明嘅橱窗可以观赏泰国厨师制作船面同埋甜品等,另外门面嘅店员都系识讲广东话嘅泰国人,好热情,同埋会主动介绍👀原来餐厅有大厨系米芝莲泰菜Samsen出身,听店员讲餐厅原来只系啱啱开业几个月,平日午市好旺场✨醉猫虎虾炒河 $108见到好似好多人食,个名吸引到🤩炒河湿度适中,味道方面就真系如餐牌所见嘅偏辣,建议大家衡量吓自己系咪食得辣先嗌👀🧐非常入味、湿润嘅河粉配有少量蔬菜同埋几粒大大只弹牙虎虾💯自认系食得辣嘅话,推荐一试!✨炸粟米虾饼 $58热辣辣新鲜炸起✨😋虾饼炸得外脆内鲜嫩,加埋Juicy嘅粟米🌽口感更加多层次同埋得到升华✨烧猪颈肉 $88非常惊艳!烧颈肉外皮烧得非常脆,而猪肉就保持到鲜嫩同埋好多汁,值得一题嘅系个酱汁绝对系画龙点睛🤩微微带有辣劲之余仲带少少酸味,将猪颈肉沾满酱汁食实在系一个舌尖嘅享受✨飞天通菜 $58惹味之选,通菜好鲜嫩,唔会老,有少量炸蒜增加口感,另外炒得几有镬气同时唔会太油,真心觉得有泰国街头风味👍🏻🤩✨泰式奶茶雪糕 $48✨超级推荐👍🏻卖相超级吸引📸味道更加出色💯极香泰奶味,仲有雪糕筒连上✨泰
醉猫虎虾炒河 $108
炸粟米虾饼 $58
烧猪颈肉 $88
飞天通菜 $58
泰式奶茶雪糕 $48
泰式青柠茶 $8
好香嘅泰式红茶底,连套餐只系$8一杯🥃送辣食一流
热情果芒果沙冰🍧 $38
泰国街头小食店必嗌嘅热情果芒果沙冰,热情果嘅清新同埋酸同芒果味嘅鲜甜配合得天衣无缝,非常中和嘅味道,$38一杯好抵饮👀😋
餐厅座位唔算好阔落,整体行泰国街头风味,好适合日常口痕想食泰国菜嘅时候就可以嚟食😋价钱中等而食物质素非常高,而且食材用料等等大部份系泰国进口,质素有保证👍🏻唔怪得知味道咁地道🙂↕️