2024-08-14 296 浏览
琴晚出开旺角又想食泰菜,search 一下发现餐厅「泰九鸟」就喺旺角誉发广场,一于顺路去试下🙆🏻‍♀️搭lift 上4楼,一开门已经见到以蓝黄色作主调嘅装修,鲜艳嘅颜色同埋明亮嘅环境一眼就已经吸引到我。😍泰式凉拌鲍鱼 鲍鱼新鲜大只,咬落爽口弹牙,配以泰式酸辣酱汁,食落劲开胃,作为前菜一流👍🏻冬荫功烤鲈鱼原条鲈鱼上碟,鲈鱼事前已经烤到金黄色,再放入微微酸辣嘅冬阴功汤加热,食落鱼肉保持到鲜嫩,索晒d 冬荫功汁,值得一赞嘅系冬阴功汤唔算太辣,就算平时唔食辣嘅人士都可以试一试啊。鲈鱼以韮菜、芽叶垫底,吸晒冬阴功汤,非常滋味。菠萝海鲜炒饭菠萝炒饭,泰国菜嘅经典菜式,有青口,鱿鱼,腰果、菠萝,提子干,肉松等,仲有青瓜伴碟,份量够之余又足料!泰式椰汁西米糕本来以为系冻糕,点知原来系蒸热咗又软熟又弹牙嘅椰汁西米糕,椰香味够之余唔会太甜。饮品方面叫咗热嘅玫瑰花茶同埋冻嘅翠绿湖,翠绿湖入边系由斑兰椰奶同埋鲜奶组成,最钟意佢斑兰味十足,仲可以拣少甜少冰添!餐厅总括嚟讲价钱亲民食物质素唔错,难怪当晚见到座无虚席。特别要一提嘅系餐厅系可以带宠物㗎,当日都见到有食客带住狗仔好可爱。❤️我事后仲发现,餐厅原来系由Mir

泰式凉拌鲍鱼

冬荫功烤鲈鱼
鲈鱼以韮菜、芽叶垫底,吸晒冬阴功汤,非常滋味。

菠萝海鲜炒饭

泰式椰汁西米糕

餐厅总括嚟讲价钱亲民食物质素唔错,难怪当晚见到座无虚席。
我事后仲发现,餐厅原来系由Mirror同Error其中三位成员开设㗎🍍 🍍

#hk #hkig #hkblogger #hkfoodie #thaifood #旺角美食 #泰国菜 #香港 #香港美食
2024-08-11