2022-01-29
最近天气又开始冻翻,啱晒食酸菜鱼暖下胃🤤黎到旺角呢间捌壹壹,见到台台都一定有一锅酸菜鱼或者烤鱼♨️就知道系呢度必嗌既野食。另外再嗌多左几款小食。宜家晚餐冇得堂食,有得出去食既时候,点都要食好啲🙈餐厅上餐算快,食物份量比我想像中多,性价比高。1️⃣必食冷锅酸菜鱼(中辣)($208) 第一次听「冷锅」酸菜鱼,冷锅既意思应该系指个锅系煮热左先攞出黎,唔洗一路滚住黎食,唔洗指个锅真系冻既😂首先饮左啖汤头,酸酸地唔会太咸太油,麻香满满渗出,就咁饮都ok😳入面既鱼肉好多,全部都冇骨啖啖肉,食落好新鲜😋另外配料仲有莴笋、金菇、芽菜,同埋必备既宽粉!宽粉滑一滑,烟烟韧韧,配埋酸菜鱼汤食绝配! 2⃣️回锅肉(中辣)($88)平时食开既回锅肉多数都系椰菜炒猪肉,可能再有啲豆干咁,但系呢度既回锅肉唔一样,呢度主要系韭菜同猪肉片加啲辣椒炒埋一齐,猪肉片唔会太肥,有好多片,啱晒食肉兽🤩不过个人觉得呢款有少少偏油同埋比较重口味啲。 3⃣️炸小馒头($48)食得川菜,点少得食炸馒头🤤呢度既炸馒头一碟六件,炸得香脆金黄一啲都唔油,点埋炼奶食好正🥰 4⃣️黄金芝士豆腐($58)类似系芝士鱼腐咁,配埋酸辣汁,咬落中间系几软滑,仲有芝
1️⃣必食冷锅酸菜鱼(中辣)($208)
2⃣️回锅肉(中辣)($88)
3⃣️炸小馒头($48)
4⃣️黄金芝士豆腐($58)
5⃣️黑糖糍粑($35)
以黑糖糍粑作为甜品作为今餐既终结😙糍粑烟烟韧韧,面头洒上左黄豆粉,另外随喜好点埋黑糖食,唔错。