2024-07-14
又到咗Happy Friday,即系打卡日🤣今日同朋友去咗旺角NAM VIỆT NAM CAFÉ 南越fusion菜主题餐厅,位放弥敦道726号1楼,邻近地铁站交通十分方便,䢂门一开就见到餐厅名称的灯箱,和接待处的啤啤熊公仔,非常抢眼。到达时未到2点,餐厅仍然非常热闹,人气十足。是日菜单如下:-南越蟹肉酱配脆球饼$68,和上星期食的印度脆球饼一模一样,只是馅料不同,这里的馅料是蟹肉、红萝卜丝和青瓜片,蟹肉味道几突出。惹火上身咸柠猪颈肉$70,真系估佢唔到食越南菜都有火焰打卡场面🤭,浓浓嘅香烤味道,肉质好嫩滑。脆米纸薄饼$58,喺网上见到时已经觉得好靓,原来实物比相片效果更靓,口感丰富唔油腻,酱汁超惹味。烤蒌叶鸡配青苹果条$90,份量唔少㖞,有半只鸡,皮脆肉嫩 非常滑溜,青苹果条都唔错,清新爽甜。南越蛋朱古力$38,食过焦糖蛋,亦饮过朱古力无数次,都未试过过这样的配搭,有点小惊喜☺️班兰奶盖咖啡$45,粉绿嘅班兰奶盖,为苦涩嘅斋啡加上了色彩,还加了一点甜💕苗族椰汁淡咖哩汤米线(扎肉配炸虾卷)$ 76,汤底味道浓郁 好正,少少辣,有淡淡椰香和咖哩味,扎肉 炸虾卷充满浓汤味道,推荐!
和接待处的啤啤熊公仔,
非常抢眼。
到达时未到2点,餐厅仍然非常热闹,人气十足。
是日菜单如下:-
南越蟹肉酱配脆球饼$68,
和上星期食的印度脆球饼一模一样,只是馅料不同,
这里的馅料是蟹肉、红萝卜丝和青瓜片,蟹肉味道几突出。
惹火上身咸柠猪颈肉$70,
真系估佢唔到食越南菜都有火焰打卡场面🤭,
浓浓嘅香烤味道,肉质好嫩滑。
脆米纸薄饼$58,
烤蒌叶鸡配青苹果条$90,
南越蛋朱古力$38,
班兰奶盖咖啡$45,
粉绿嘅班兰奶盖,为苦涩嘅斋啡加上了色彩,还加了一点甜💕
苗族椰汁淡咖哩汤米线(扎肉配炸虾卷)$ 76,