2023-02-04
之前听朋友讲,呢间泰国餐厅大份抵食,于是决定试一试😋😋 本来谂住叫晚市泰菜二人套餐($672),再后叫其他小食🥬🥓🍤 结果份量真系太多,只系食得落甜品🥥🥥 而食物上菜速度系超乎意料地快,落单冇耐就有得食👍🏻👍🏻1️⃣ 明炉冬阴功海鲜汤🥘冬阴功可以拣大辣或者小辣,我哋拣咗小辣,可能因为咁,个人觉得汤底有啲淡,唔够酸辣🙈🌶 不过同行友人就觉得啱啱好,几香🥘🥘 海鲜汤料包括虾、青口等等🍤🦪2️⃣ 泰式沙嗲4串🍢🍢串烧可以选择鸡/猪/牛,我哋拣咗鸡肉同牛肉各2🍢 唔加酱料食嘅话,不过不失;但配合沙嗲酱食,好香口,味道好夹🤤🤤3️⃣ 泰式炒杂菜🥬🥕几钟意嘅一道𩠌,有唔同种类嘅杂菜蔬果🌽🫑🥕 健康又好食,唔会太油😍😍😋4️⃣ 原条青柠明炉乌头鱼🍲鱼肉几嫩,鱼汤唔会太酸,同沙嗲串烧一样,一定一定要配酸辣酱汁食‼️会升华鱼肉口感😋5️⃣ 泰式鲜虾炒金边粉🍜同样可以挑选辣度,我哋拣咗小辣,所以唔算太辣。金边粉有少少干,但份量好足,成个set 可能3-4人食都够?😆🤣6️⃣ 椰子雪糕糯米饭🥥🍨必食❗️❗️❗️如果中意椰子嘅你,非常推荐,一定要试😝 浓郁椰香配雪糕,系成餐饭嘅完美句号🥥😋 雪糕下面配暖暖地嘅糯米饭(太饱食唔落🙊)—————
1️⃣ 明炉冬阴功海鲜汤🥘
2️⃣ 泰式沙嗲4串🍢🍢
3️⃣ 泰式炒杂菜🥬🥕
4️⃣ 原条青柠明炉乌头鱼🍲
5️⃣ 泰式鲜虾炒金边粉🍜
6️⃣ 椰子雪糕糯米饭🥥🍨
———————————————————
🌈如果你中意呢类型嘅内容,可以follow我哋Instagram @metropoliture.hk🙌🏻🙌🏻🥰