2021-02-25 237 浏览
通常揾食都系旺角近油麻地方向多啲食店,今次朋友话先达附近都有好食嘅泰国菜,就嚟咗呢间餐厅试下。平日六点半到达,都已经9成满座,睇嚟都真系街坊食店㖞睇下餐牌,海南鸡、猪髀饭、冬荫公一应俱全,价钱都系公道合理,海鲜嘅价钱先会稍高,都ok啦先嚟一个椰青,size唔算大,但都算多水同清甜泰国菜一定要食炸虾饼, 一碟有6件,外皮酥脆,入边嘅虾胶弹牙,合格以上😋见到隔离枱食蚬好大只,我地都唔执输要咗份咖喱炒大蚬加蒜蓉包,啲蚬真系匙羹咁大只㗎,食完都有十几只,咖喱入边加咗蛋,配蒜蓉包一流🤤🤤另外见到出边少见嘅青咖喱肉碎鱿鱼筒🦑,原来系将平时食生菜包嘅香料肉碎酿咗入原条鱿鱼入边,再用青咖喱汁煮,比起平时嘅汁烧鱿鱼,味道口感多啲层次,而且冇烧嘅咁干,配饭好夹呢!炒饭要咗呢度推荐嘅辣椒膏虾头油海鲜炒饭,食落大约系中辣左右,虾油令到碟炒饭提升咗一个层次,好香好惹味😋😋甜品就食唔落芒果糯米饭,就拣咗椰汁西米糕,一碟有6件咁多真系出乎我意料之外,上层椰浆,下层西米糕有软糯嘅芋头粒粒,完美嘅晚餐完结

平日六点半到达,都已经9成满座,睇嚟都真系街坊食店㖞

先嚟一个椰青,size唔算大,但都算多水同清甜
椰青

炸虾饼