2019-08-14
今日相约好友去旺角食饭,倾下男人经,拣左间居酒屋食日本野,结果又发掘到正野,要介绍介绍~餐厅安排咗个四人座位畀我哋两个麻甩佬,坐得宽敞。有种一到享受美食一边畅所欲言嘅感觉餐牌做得非常精美,图片美观之余,简单易睇日式凉拌汁煮茄子食个前菜开下胃先,呢碟茄子属于冻食,配上酸酸甜甜嘅汁,醒神烧北海道鱿鱼筒我最爱嘅鱿鱼~只鱿鱼真系好大只够晒两个男人食~超值大葱鸡串村上居酒屋嘅食物非常多元化,除咗刺身,生蚝,寿司等等,仲有唔同款式嘅串烧烧羊扒啱啱烧完热辣辣配上黄色芥末酱,每一啖食落都juicy到爆池鱼刺身 店员悉心介绍我地点食,唔需要点豉油wasabi,取而代之系配上独有嘅酸汁加葱花去食,劲fresh!日本蚝味道有别于平时食开嘅欧美生蚝等,咬落非常creamy,有一种属于日本蚝独有既味道天妇罗虾反卷自家制鱼汤乌冬依个坚正,重点系个汤底鱼味重得黎系好鲜,完全唔腥,好想饮哂啲汤佢清酒煮蚬总括而, 村上居酒屋环境宽敞坐得舒服,食物种类非常之多~可以话只要系日本嘢,你想食咩都有。非常适合一班人或者两个嚟撑枱脚,值得推介
餐牌做得非常精美,图片美观之余,简单易睇
日式凉拌汁煮茄子
食个前菜开下胃先,呢碟茄子属于冻食,配上酸酸甜甜嘅汁,醒神
烧北海道鱿鱼筒
我最爱嘅鱿鱼~只鱿鱼真系好大只够晒两个男人食~超值
大葱鸡串
烧羊扒
啱啱烧完热辣辣配上黄色芥末酱,每一啖食落都juicy到爆
池鱼刺身
日本蚝