平时想食酸菜鱼🐟,但又怕食辣嘢🥵,朋友咁啱介绍我食杨记麻辣鱼馆,一间主打川菜嘅餐厅,真系解决咗我嘅烦恼👍🏻!呢度有齐酸菜鱼、水煮鱼等必食川菜,仲有多款凉菜、小炒,甚至甜品都有,真系应有尽有😋!不过讲到最抵赞嘅地方,就系大部分菜式都可以选择不同程度嘅辣度,由走辣、BB辣到大辣都有,完全照顾到唔同人嘅口味,而且份量偏大份,最啱叫埋一班朋友一齐分享,食得开心又满足🥳!-酸菜鱼🐟今次叫咗小份嘅酸菜鱼🐟,但份量真系多到有惊喜!味道方面,我地选择咗走辣少麻,汤底本身有浓浓嘅胡椒香味,酸菜味同鱼肉味完美结合,食落好开胃🤤。鱼肉鲜嫩滑溜,完全冇腥味,而且啖啖肉,真系满足感爆棚!汤入面嘅宽粉吸收晒汤底嘅精华,食落烟烟韧韧,口感一流,连埋鱼肉一齐食,层次感更加丰富,绝对系必试之选😋!-干煸四季豆🫛本身谂住叫碟菜食,四季豆🫛小炒反而最有惊喜,炒得够晒镬气😋,外皮微微焦香,内里仍然保持爽脆,再配上香口嘅肉碎,真系白饭🍚神偷!食到停唔到口呀🤤!-青椒皮蛋🥚作为前菜嘅青椒皮蛋🥚,份量同样十足🤩,皮蛋嘅Q弹口感同青椒嘅清爽味道形成强烈对比,食落好开胃👍🏻-红糖糍粑🫓🥖食完咁多浓味嘅川菜,当然要叫返个甜品解解腻😆!红
酸菜鱼🐟
酸菜鱼

干煸四季豆🫛
干煸四季豆

青椒皮蛋🥚
青椒皮蛋

红糖糍粑🫓🥖
食完咁多浓味嘅川菜,当然要叫返个甜品解解腻😆!红糖糍粑绝对可以一解前面主菜的油腻和辣味,糍粑口感烟韧,再配上红糖甜味,食落不太腻,甜度刚刚好,值得一试😋!
红糖糍粑

杨记麻辣鱼馆绝对系一间值得推介嘅川菜餐厅,无论你系怕辣🥵定系无辣不欢🌶️,呢度都可以满足到你嘅需求👍🏻。菜式选择多,份量足,味道亦相当有水准🤩。下次想食酸菜鱼,不妨试下呢间啦😉!
2025-02-20
酸菜鱼