▲我最爱奶制甜品,疯狂Order咗一大堆外卖回家,然后又强逼症set好场影相~哈哈~▲其实我系边影边偷食,辛苦了御用工人(男友)😍我好爱饮奶,所有奶制品,只要不太甜我都好buy!😍❤️​话说旺角最近开咗间以北海道3.6牛奶为主题嘅甜品店,所售嘅甜品全都沿用日式制法,好似一系列嘅牛奶蛋糕、芝士挞、泡芙、批类及鲜奶挞等,款款都劲精致,唔讲以为自己去咗日本百货公司度买甜品,身为奶控,真系未食先兴奋!(因为试咗超多,我就拣几款必食嘅分享下)😍​▲店子系旺角豉油街,都几易揾到~▲店家入面系半开放式厨房,睇住店员马不停蹄整蛋糕,太劲了!▲「北海道牛奶蛋糕」最出名系一系列嘅牛奶蛋糕!▲翻热,芝士流出嚟,睇见都食指大动!说到店家最出名,一定系佢哋嘅日式牛奶蛋糕系列,一日差唔多卖二百个呢!呢头出炉,𠮶头就卖晒,真系好鬼夸张!😝​造访时,我见咸蛋黄流心芝士蛋糕刚出炉,于是要咗个回家食!呢个蛋糕真系无敌正!据说每个蛋糕平均用20只蛋制作呢!蛋香、奶香超浓郁不在话下!用微波炉叮一分钟回暖,一切开,入面嘅流心芝士仲漏咗出嚟!🙊差啲影唔设相!加上蛋糕中有少少咸蛋吊味,只味超夹,令我印象难忘!​至于质感,如我想像般,
▲其实我系边影边偷食,辛苦了御用工人(男友)😍

我好爱饮奶,所有奶制品,只要不太甜我都好buy!😍❤️​
▲店子系旺角豉油街,都几易揾到~
▲店家入面系半开放式厨房,睇住店员马不停蹄整蛋糕,太劲了!
咸蛋黄流心芝士蛋糕
▲「北海道牛奶蛋糕」最出名系一系列嘅牛奶蛋糕!
▲翻热,芝士流出嚟,睇见都食指大动!

至于质感,如我想像般,好松软,比我感觉有啲似而家好兴嘅台湾古早味蛋糕,不过相比之下,呢度蛋糕嘅蛋味及奶香更胜一筹!​
鲜忌廉吉士泡芙
▲好巨型嘅泡芙,入面塞满忌廉吉士,食完好满足!

呢个系泡芙真系好巨型,有我2只拳头加埋咁大!令我谂起之前系大阪梅田买嘅大泡芙🙊我见到立即要!咬入口,泡芙脆脆地,空气感好劲,入口即同忌廉吉士酱一齐化开,口感真系太治愈啦!❤️​
不过真心大份,食完都唔洗食正餐!🙊​
照烧牛肉芝士批;锦爽蘑菇芝士鸡批
▲热食挞款都唔错,其中照烧牛肉芝士批及锦爽蘑菇芝士鸡批啖啖肉,食肉兽接示高质!
▲热挞横切面,馅料超多,真系太有诚意了!

第一啖咬落去,心谂洗唔洗咁多馅!真系爆馅wo老友!除咗层酥皮,入面塞满肉,真系好足料!我谂Meat lover应该好开心!😂​
牛肉批馅料有洋葱、火腿及忌廉,几惹味;鸡肉批馅则芝味浓郁,啲菇皮系一片片架,好有咬口!​
蓝莓焗雪山;草莓焗雪山
▲冻挞选择亦多,一定要试焗雪山系列!

呢2款焗雪峰真系邪恶之最,外层系烧棉花糖!🙊妈呀!🙊夹心仲有吉士酱,蓝莓酱/草莓酱等,只味似cheese cake。个人觉得有少少腻,但味道其实唔差。​
2020-08-18
咸蛋黄流心芝士蛋糕