2024-06-07 705 浏览
【Sky726】旺角法国菜fine dining 佢地仲系法国5月美食荟63间港荡餐厅既其中一间系法国一个特定大区的饮食文化😆当晚我地食咗佢个set dinner再额外嗌咗少少嘢食前菜系香草牛油酿法式田螺 田螺好香蒜蓉同牛油味 而且几有咬口😙餐汤拣咗龙虾汤🦞 (+$68)龙虾味好浓之余饮落好厚身 有小小浆口 虾膏味好重 师傅在佢面头浸咗啲胡椒粉吊起个味仲会有只炸云吞系汤入面 几脆口 🤓沾埋龙虾汤 再丰富咗个味道~~另外就上一个牛油果沙律🥗有唔同嘅蔬果 车厘茄仔生菜 柑 青苹果都几refreshing但就正正常常啦带子蒜香意粉干身既意粉base 榄榄油香较重带子煎到2面都金黄色 好香口 但略嫌整体偏干🥹另一个main - 板烧自家35天干式熟成美国特级西冷扒伴烧汁个扒系medium rare 牛味几浓见到颜色都几靓 整体都唔错😆甜品拣咗火焰雪山 次次见到呢个都觉得佢好靓🏔️蛋白嘅外层 师傅会先烧咗表面挥发咗啲酒精 朱古力雪糕馅 仲会有橙皮混合 几清新🍊冇咁甜腻 但个底酒精味道就有少少浓🥴饮品Sunshine Surprise $65呢杯系mocktail 主要用橙做base饮落清爽同无咁

【Sky726】

系法国一个特定大区的饮食文化😆

当晚我地食咗佢个set dinner再额外嗌咗少少嘢食

前菜系

香草牛油酿法式田螺 田螺好香蒜蓉同牛油味 而且几有咬口😙

餐汤拣咗龙虾汤🦞 (+$68)

龙虾味好浓之余饮落好厚身 有小小浆口 虾膏味好重
师傅在佢面头浸咗啲胡椒粉吊起个味
仲会有只炸云吞系汤入面 几脆口 🤓
沾埋龙虾汤 再丰富咗个味道~~

另外就上一个牛油果沙律🥗

饮落清爽同无咁易济

Singapore Sling $88
香甜嘅Cocktail 酒精味道唔重
几啱女仔饮🤫

$643.5 (晚餐)