2023-04-03 345 浏览
星期五晚,我同太太去咗旺角一间泰国餐厅食晚餐,主打泰式串烧。我哋叫咗几款特色菜式,想同大家分享一下。首先,我哋叫咗越南猪肉卷。口味独特,肉味浓,呢个菜式第一次食,平时系其他餐厅都无见过。而我地一致最推荐系佢个酱!酸酸辣辣好过瘾,我地觉得佢比一般泰式辣酱更加惹味!接著,我哋叫咗串烧拼盘。拼盘包括生菜包、烧鸡全翼、烧司华力肠、烧猪颈肉同埋烧鸡肾。最好食系烧猪颈肉,表面有啲香甜,应该系加咗蜜糖。虽然系拼盘,但份量都唔少,适合两个人分享!虽然单点猪颈肉只可以一块咁叫,要$1xx,唔叫平,但我同太太觉得呢个可以再encoure,送酒一流。佢个烧鸡翼都好食,见到好多人黎叫外卖,相信应该都好受欢迎。最后,想提一下佢地既冻水。有趣嘅系,佢地既冻水系用维他蒸馏水。XD 虽然同食物无直接关系,但都系一个有趣嘅细节。总括嚟讲,呢间泰国串烧餐厅系一个唔错嘅选择。如果你钟意泰国菜式同串烧,不妨试下。