2023-01-26 149 浏览
今日喺旺角行街行完之后要揾地方医肚见到呢间亚参鸡饭,主要食东南亚嘢星马菜,试吓新口味平时少机会食。见到佢晚市价钱唔系特别贵,首先要左两款小食,一款系马来咖咉多士,呢款小食要趁热辣辣食咗先,因为佢多士烘到香脆,之后中间夹住厚切牛油同埋咖咉酱,面包嘅热力会整到中间嘅馅料半溶状态,一啖咬落去层次好丰富。另一款系脆虾饼,呢款虾饼唔同平时我哋食开嘅泰式炸虾饼,佢系直接好似用紧虾胶整成嘅虾饼,所以肉质比较弹牙,好食!主菜系海南鸡饭,佢会跟个鸡汤。呢款海南鸡系属于新加坡𠮶只,所以会有三种酱。一个系辣酱,一个系黑豉油,同一个系姜蓉。鸡肉都会比较嫩滑,采用文东鸡,啖啖肉,精粹系配上油饭,惹味很多。另一款系明炉酸辣亚参鱼,鱼大大条,唔会好多碎骨,鱼肉分明,容易进食。佢上面有好多番茄香洋葱等,食落酸酸甜甜好开胃,用来配饭一流。另外两杯嘢饮,柑桔特饮同薄荷特饮,够哂清爽解腻!