2019-06-10 78 浏览
临近父亲节,带左爸妈黎到呢间位于旺角西洋菜南街的「心夜来潮」,系一间主打潮汕菜的餐厅。餐厅内以传统木枱櫈为主,别具风味菜单上以潮汕美食为主,种类繁多,仲有店舖主打海鲜砂锅粥,作为晚餐就啱哂凉瓜黄豆排骨汤天时暑热当然要饮d可以下火嘅汤水,所以妈妈拣左呢个汤。$88有一大锅,都几抵饮,内里用料绝不马虎,有大量猪肉排骨同苦瓜,所以汤头都几够味,鲜甜中带有苦瓜的甘苦,好好饮!清热降火就最适合不过秘制花胶猪手墨鱼脯煲个煲上枱时仲系热辣辣,香喷喷,煲内既秘制酱汁好咸香美味,送饭就啱晒!猪手份量多,炆煮得软腍,入口富胶质有弹性,骨胶原感觉丰富!而花胶同墨鱼都唔少架茄子豆角酱炒猪颈肉同样系非常香口既一道菜,茄子同豆角都用蒜头爆香左,所以特别惹味!猪颈肉半肥瘦适中,肉质香软,沾满左咸香滋味的酱汁,好好食,送饭一流!方鱼炒芥兰食咗咁多肉,梗系要叫返一道健康的炒芥兰~ 厨师炒得好有镬气,芥兰碧绿鲜甜,加入左方鱼块碎,别具风味

凉瓜黄豆排骨汤

秘制花胶猪手墨鱼脯煲