餐厅: 捌壹壹 (奶路臣街)
资讯:

2023-02-07 128 浏览
重庆酸菜火锅鱼 $328见到好多人黎呢度都系叫酸菜鱼,但系我地就拣咗火锅鱼,原条鱼上滋味啲。我地唔太食得辣嘅关系,就拣咗BB辣酸菜火锅鱼(P.S. 呢度嘅菜式大部分都可以自选辣度,啱晒唔系好食得辣嘅人),条鱼用上咗𫠐鱼,份量足够2-3人享用,已经起咗条大骨出黎,所以食落都冇咩骨,而且经过油炸处理,食落更加香口,鱼肉煮得啱啱好,质感嫩滑,入口都唔怕有泥味,而汤底就应该同酸菜鱼嘅汤底一样,唔怕好咸,有啲花椒同蒜头碎增加香气,就算BB辣都有返咁上下嘅辣度,如果可以再酸啲就更好,而配料就有芹菜、大豆芽、金针菇同豆卜,煮到入晒味,除咗就咁食鱼之外,仲可以追加啲火锅配料,不过我地今次得两个人就食唔到太多。夫妻肺片 $68呢度嘅夫妻肺片系有牛𦟌、牛脷同金钱肚,三样野都已经入晒味,唔会咬唔开,同样都有得拣辣度,酱汁富麻油香,有啲麻味会慢慢渗出黎,我地拣咗BB辣都觉得比想像中辣,不过一路辣住咁食又几过瘾。
重庆酸菜火锅鱼 $328

夫妻肺片 $68