2021-12-07 107 浏览
仲有唔够三个礼拜就到圣诞节,约左个好姊妹出嚟旺角 Shopping,一齐选购圣诞礼物,顺便食下嘢、倾下心事。喺网上揾到呢间新开楼上 Café,餐厅嘅装修很雅致,以黑白色调为主,环境开扬宽敞,加上一室梳化卡座,感觉十分舒服。餐厅主打西班牙黑毛猪,主菜选项好丰富,共有 13  款,+$8 可加蒜片炒天使面, +$20 更可以配小食,有薯条、薯角、春卷、炸虾或炸鸡块等可供选择。我哋点左美国安格斯谷饲肉眼扒 ($198) 同 西班牙 ESTRELLA 无骨黑毛猪柳扒 ($148)。 今日嘅餐汤系松茸野菌汤,汤身热辣辣,菌香十足,入口时随即感受到由野菌、啡蘑菇打出来的粒粒口感,配蒜蓉包吃,香口又不油腻,美味!两份主菜同时送上,肉眼扒配上意粉同沙律菜,份量十足。牛扒香味动人,肉质粉嫩 Juicy,轻轻一切,肉汁已慢慢流出,入口肉香四溢,肉味好浓郁。意粉煮得软硬适中,调味亦恰好,食落干爽又唔油腻。黑毛猪柳扒有手掌般大,份量亦不欺场。跟店员建议,点左七成熟,肉质虽然有少许肥,但咬下非常嫩滑又够肉汁,每一口都充满浓浓的肉味。伴吃的薯角亦很吸引,金黄香脆,令人一口接一口,很满足。跟餐饮品点左柑桔话梅蜜同蜂

跟餐饮品点左柑桔话梅蜜同蜂蜜柚子茶,话梅蜜回甘滋润,饮完好顺喉。蜂蜜柚子茶亦挺好喝,甜度刚好,闻到浓郁的柚子清香。