2024-10-10 0 浏览
依间车仔面系上海街,就喺信和过两条街口就到,行完街想食碗面都好方便。车仔面应有嘅𩠌都齐晒之余,仲有啲唔算常见嘅选择。面底选择都好多种,而最令人惊喜就系……居然有濑粉﹗﹗﹗而家好似越嚟越少见到濑粉,至少我屋企同公司附近嘅茶记/面店都无先,所以一见到已经唔洗谂,就决定喺濑粉啦﹗入座之前要先决定好食咩再比钱,半自助嘅形式。本来只系打算要5个𩠌,因为放工之后去咗买嘢所以比较晏先食饭劲肚饿,但同店员讲要咩𩠌果阵,啲𩠌就直接喺你面前,结果见到依样好吸引,果样又好似好正嘅时候,不经不觉就加到去八个𩠌。人生第一次,见到碗面都觉得自己好似有啲夸张。例如本身我哋打算啲𩠌share一齐食,结果变成叫咗两份嘅台湾黑椒肠。最后我果碗系濑粉,加咗牛腩、生菜、溏心蛋、豆卜、咖哩鱼蛋、台湾黑椒肠、金菇、响铃。男朋友无我咁选择困难,本身佢已经拣好要食咩,几乎无改变。(其实佢都好多𩠌好丰富,只系放我隔离变得好似唔多咁XD)佢叫咗出前一丁,𩠌就有台湾黑椒肠、贡丸、汉堡扒、午餐肉、芝士肠、狮子狗卷。每样𩠌嘅份量都唔少,就算男仔都好够饱。同埋每样都好好食,推荐加咖哩鱼蛋,好入味,都几辣下好过瘾。因为叫咗牛腩所以主动帮我加咗腩汁

入座之前要先决定好食咩再比钱,半自助嘅形式。

每样𩠌嘅份量都唔少,就算男仔都好够饱。同埋每样都好好食,推荐加咖哩鱼蛋,好入味,都几辣下好过瘾。因为叫咗牛腩所以主动帮我加咗腩汁,个汤够味又唔会太咸。
最最最推荐系落埋放系收银附近嘅沙嗲酱,唔会太辣,好香好浓嘅沙嗲味,加小小已经好够味。

叫咗柠乐,比玻璃装自己倒落杯度,正啊﹗豆浆都好饮。
最后我哋两个都食得晒,超满足。
2024-10-09