2014-07-09
Weekend 一般都比较贪睡, 午饭时间都会推迟到tea time而今晚又有工作在身, 需要提前7点食dinner, 时间非常尴尬, 在食与唔食之间所以必须揾一间可以轻食的餐厅同老婆o系旺角兜左大半个圈, 由弥敦道走到亚皆老街, 再转入黑布街, 突然想起上海生煎皇, 回想一下都差不多有半年冇帮衬店内食客几近坐满, 我地刚好排得最后一张二人台, 唔洗同其他人搭台 上海生煎包依然好味, 有滚烫肉汁, 个人认为比祥兴记的肉馅更富鲜味, 外皮比祥兴记的薄, 但煎得足够香脆, 称得上皮薄馅靓, 份量亦刚好凉拌青瓜海蜇夏天食D凉菜感觉特别爽。海蜇少, 青瓜多, 唔平衡啊! 青瓜海蜇都爽口, 特别系青瓜, 好新鲜, 调味颇辣, 老婆受不了而放弃, 幸好我以前出差国内, 训练有素, 仅仅可以应付得来, 不过夏天减少少辣会比较好炸云吞有点生煎包的话, 呢道可以唔叫, 因为肉馅同生煎包的一模一样, 只换上云吞皮去炸, 馅料经油炸过后水份流失, 口感死实, 绝不讨好上海炸排骨菜饭份量不多, 配合轻食原则。排骨够松软, 质感似叉烧, 应该用了梅头肉, 入口亦够入味, 香脆甜美可口, 跟菜饭一齐食不觉油腻当然
所以必须揾一间可以轻食的餐厅
凉拌青瓜海蜇
炸云吞
上海炸排骨菜饭
当然, 同上海的小杨生煎比, 还差一段距离, 但在香港, 当我想食生煎包, 首选依旧系此店, 不禁老土地讲一句"还是觉得你最好"