2023-07-06 27 浏览
同同事落左旺角行街 行到攰攰地佢话想食日本野就醒起尖沙咀嘅八居酒屋喺旺角开咗间新舖头事业中,专登带佢上去试吓我最钟意嘅招牌牛脷😋————————————————————由于新舖头,成个地方都好企理睇Menu先发现原来同尖沙咀嘅食物好唔同,尖沙咀𠮶边主打食串烧同埋饮清酒,呢边就比较主打食刺身,同埋寿司,呢边只有少量嘅串烧供应。不过好在,佢都有我最钟意食嘅仙台厚切牛脷,即刻叫咗一份俾我朋友试❤️————————————————————仙台厚切牛脷 $148同坊间食嘅牛脷相比,佢嘅肉质比较林身爽口,好多肉汁,而且有足够嘅油脂,食落口好juicy。听老板讲佢个酱汁系店舖独家秘制,唔怪得咁有风味有咁有辨识度!另外仲有芥末籽酱伴碟,同牛脷一齐食中会和左肉味嘅油脂!————————————————————油甘鱼腩刺身 $78油金鱼腩刺在一般水准之之上,鱼新鲜有甘鱼。鱼腩一定比普通部位漏,所以记得留肚!————————————————————最后嗌多咗,每人四款寿司三文鱼腩寿司 $38火炙三文鱼寿司 $28火炙帆立贝寿司 $48火炙左口鱼寿司 $48————————————————————寿司无交行货,
同同事落左旺角行街 行到攰攰地佢话想食日本野
————————————————————
由于新舖头,成个地方都好企理
仙台厚切牛脷 $148
油甘鱼腩刺身 $78
油金鱼腩刺在一般水准之之上,鱼新鲜有甘鱼。
鱼腩一定比普通部位漏,所以记得留肚!
————————————————————
最后嗌多咗,每人四款寿司
三文鱼腩寿司 $38
火炙三文鱼寿司 $28
火炙帆立贝寿司 $48
火炙左口鱼寿司 $48
————————————————————
寿司无交行货,刺身大件,寿司饭份量适中!
平时食左口鱼寿司好容易饭嘅比例会比左口鱼多,因为火炙左口鱼偏向入口即溶,但系呢一个左口鱼寿司有入口即溶嘅感觉之余,饭同刺身嘅比例亦都恰到好处!好好食😋