好耐冇睇过早场,同朋友向朗豪坊睇完戏,见差不多12点,又到午饭时间,朋友话想食泰国菜,我就带佢黎先达隔离既‘’阿来‘’食正宗地道泰国菜。平时午市时段,‘’阿来‘’2层都会坐满食客。经常要等位,如果唔想等位,最好就早少少入座。因为今日未到午饭时段,所以餐厅仲未坐满,我第一次唔需要到上层入座☺️。因为今朝冇食早餐,超级肚饿,所以我同朋友除左点左阿来海南鸡饭配青柠梳打外,仲点左泰式铁板蚝仔蛋;好耐冇食既泰式明炉乌头同甜品芒果糯米饭。阿来海南鸡饭鸡肉好嫩滑,鸡皮爽薄,配上酸酸辣辣既泰式酱汁,非常惹味!泰式铁板蚝仔蛋与潮州蚝烙不同,泰式蚝仔蛋比较似台式蚝仔煎。蚝仔蛋只用蛋,没有落木薯粉,所以食落口感很滑,蘸上辣酱食就更加美味😋泰式明炉乌头汤汁味道酸酸辣辣,鱼肉吸满汤汁,愈食愈开胃。伴碟既秀珍菇亦吸满左酸辣汤汁,连埋鱼肉一齐食,又系食唔停口!芒果糯米饭传统既泰式甜品,成日食芒果糯米饭既我,本以为会冇乜惊喜。但整餐饭我却最欣赏佢。芒果香甜,微热软糯既糯米饭配上咸椰浆,真系非常滋味,比出面一般既泰式餐厅做得更出色。

阿来海南鸡饭
鸡肉好嫩滑,鸡皮爽薄,配上酸酸辣辣既泰式酱汁,非常惹味!
阿来海南鸡饭

青柠梳打