2023-01-09
今日收工约咗朋友👯♀️食晚饭,行开旺角朋友想食韩国嘢,见到呢间舖头装修得😬几靓,所以入咗去试吓。坐低嘅时候,见到啱啱有客人埋单,店员执完枱之后仲会用个消毒枪🔫喷咗张枱好耐,呢一个印象分已经加咗好多📈。烧韩国生蚝 (标准size)$58 (2只)好味指数:9/10虽然话呢个系标准size🦪,但系上菜嘅时候已经见到好大只,真系非常👍🏽抵食。生蚝嘅上面铺满左🧄蒜蓉🌶️辣椒,热辣辣🔥烧起好香口,咬落去亦都好creamy🫠肥美,仲要烧到啱啱好唔会Overcook,钟意食蚝嘅我非常喜欢。韩川菜包五花腩 (韩式秘制魔鬼辣酱)$128好味指数:9/10舖头用咗明火🔥庆住一个铁板仔,上面摆咗三大块五花腩🐷,非常体贴,保持住个温度🌡️等客人无论几时食都唔会冻晒。我哋选择咗小辣,辣度啱啱好,甜甜辣辣味道好开胃🤩,呢个菜式仲跟咗🧅洋葱,🧄蒜片,芥末酱,同埋烧汁💦四个配料,俾你用生菜🥬包住嚟食,等你觉得唔会油腻,亦都可以试到唔同口味嘅食法,啱晒食肉兽。真露焗蚬$118好味指数:8/10蚬嘅数量都算多,而且粒粒都冇沙⏳,用咗蒜蓉去炒,加埋真露嘅🍶酒香,个底仲有好多有弹牙🦷又烟韧嘅粉丝,份量好多好抵食,粉丝吸晒啲配料味
烧韩国生蚝 (标准size)
$58 (2只)
好味指数:9/10
韩川菜包五花腩 (韩式秘制魔鬼辣酱)
真露焗蚬
好味指数:8/10
蚬嘅数量都算多,而且粒粒都冇沙⏳,用咗蒜蓉去炒,加埋真露嘅🍶酒香,个底仲有好多有弹牙🦷又烟韧嘅粉丝,份量好多好抵食,粉丝吸晒啲配料味道好入味。
芝士牛油烧带子
$88 (2只)
好味指数:8.5/10
带子嘅size亦都系好❤️大只,芝士🧀绝对唔马虎,覆盖晒成只带子好足料,咬落去带子弹牙😬爽口,食到底层仲有好浓郁嘅🧈牛油香,好Juice💦好多汁。
温泉蛋豚肉芝士汤乌冬
好味指数:8.5/10
要赞一赞👍🏽呢个嘅汤底,初初以为🧀芝士会好浓郁好腻,但系厨师调制到个汤🍵啱啱好,有芝士味得嚟食到上汤嘅鲜甜,沟埋🟠橙红色嘅温泉蛋食好香,令到个汤更加滑,豚肉🐖嘅份量亦都唔少,两个人share嚟食每人都有好多块,乌冬口感亦都好好唔会淋,食得出系靓嘅🍜面底。
韩国Demisoda (白葡萄味)
好味指数:9/10
非常大爱🥰,因为呢个卡路里好低,虽然系🥤汽水,饮落去好香🍇葡萄味,唔会太甜,一路食辣嘢一路饮真系好夹。
韩国Demisoda (苹果味)
好味指数:9/10
苹果🍏味带有少少酸,味道好balance,好清新😌,令到餐饭更加开胃,好味到一罐都唔够饮。
总括来讲,呢间舖头坐得好舒服🛋️,而且装修都好靓,好多打卡🤳🏻位,餐厅摆位又唔会太迫,三五知己揾个地方坐低倾吓计,开开心心🥰食餐饭,呢间小店真系一个好选择,最紧要地点又方便,环境又唔会太嘈,非常推介😘👍🏽。