2024-12-02
呢期凉凉哋,揾咗间之前食过川菜好唔错,最近加入咗一啲大排档嘅菜式,更加适合一家大细,或者同成班friend聚餐。今次同几个朋友去试吓,估唔到佢哋最新嘅港式地道菜式都好唔错,仲有我好钟意食嘅羊腩煲,我觉得大家可以去试吓~ 环境:⭐️⭐️⭐️⭐️一向呢间餐厅地点好方便,约朋友都一讲就知喺边度,而且一定唔会坐得迫夹,亦都适合带埋小朋友、老人家去,因为坐得舒服,干净企理,仲有好多宽阔卡位坐。门口位置一入去,仲有一个叫做风云亭嘅凉亭卡座,充满玩味又超有武林风格。今次我哋试咗:~食物: ⭐️⭐️⭐️⭐️招牌酸菜鱼(2人份)$148 仲有四人份量选择,辣度、麻度都可以自己选择。酸菜鱼一上桌,酸菜酸香扑鼻而来,雪白鱼肉、点缀辣椒,撒上菊花花瓣和金黄色嘅上汤,卖相不错。鲈鱼肉质嫩滑,吸收浓郁金汤,酸味过后还会回甘。二人份量并不少,除了酸菜配料有豆卜、菇菌、莲藕、宽粉等。宽粉烟韧软滑,我好钟意👍🏻。【冬日期间限定 】双冬羊腩煲 $238羊腩煲一上桌香味非常浓郁,以嫩滑的羊腩搭配冬菇及冬笋,仲有马蹄、枝竹。羊肉唔膻炆得好腍,加上秘制腐乳酱滋味加倍,足料又非常暖胃,期间限定大家要一试~腊味炒饭 (羊腩煲 加购价 $70)腊肠
环境:⭐️⭐️⭐️⭐️
今次我哋试咗:~
食物: ⭐️⭐️⭐️⭐️
招牌酸菜鱼(2人份)$148
仲有四人份量选择,辣度、麻度都可以自己选择。
【冬日期间限定 】双冬羊腩煲 $238
腊味炒饭 (羊腩煲 加购价 $70)
腊肠腊肉炒饭,炒得粒粒分明,每一啖都有腊肠腊肉真系好香口,加上清新葱粒,食落唔会腻
总结:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物抵食,份量大份,食物上菜速度快,同朋友嚟舒舒服服坐住食风味小菜,加上啤酒真心正!~
多左啲唔辣嘅港式小菜、充满镬气嘅大排档海鲜菜式,例如椒盐九肚鱼、避风塘鲜鱿、豉椒炒蚬、连黄金虾、辣炒花螺….
好似几吸引,下次会再嚟试吓!