2023-10-30
今日去开旺角要玩密室逃脱,于是呢我哋就揾咗一间餐厅谂住食饱少少😎因为食唔饱个脑就转唔快😹所以我哋就去咗琼华𠮶边食咗一间烧肉放题🥰叫左个上品牛肩胛放题👉🏻星期五至日,公众假期及其前夕,$348/位,可以食足两个钟,113品。包一盘6格肉类同海鲜:✅顶级脊肉 ✅金牛颈脊 ✅香草牛油带子 ✅牛胸腹 ✅味付牛肋肉 ✅牛板腱✅网烧一口牛✅牛舌✅金钱展 之后都有唔少嘢可以任叫,我哋大概就叫咗:✨肉类✨🔻顶级肩脊肉一定要叫肉质超薄,烧几下就熟㗎喇✨✌🏻牛味几重,都有原味同烧汁拣,建议拣咗烧汁嘅话 就唔使再特登点酱油🫡🔻猪颈肉有原味同烧汁可以选择,我两款口味都有拣嘅,不过佢最后上碟嘅时候呢就冇分开😅好厚肉地嘅,几有咬口✨前菜/蔬菜✨🔻海蜇和风沙律佢嘅海蜇都唔孤寒,畀得劲多 同埋食落口有少少辣🌶️🔻粟米烧完嘅粟米都几鲜甜🌽🔻秋葵食落口几爽,都几大条👍🏻✨汤类✨味噌汤鲣鱼豆腐汤两碗汤其实感觉几相似嘅,都系味噌汤,只系一款有豆腐一款冇嘅✨甜品类✨芝士蛋糕西米椰汁糕日式麻糬泡芙今川烧(吉士味)鲷鱼烧西米椰汁糕呢度令我几惊喜嘅系佢哋嘅甜品,有唔少选择同埋有雪糕送🍦讲讲我几钟意食嘅甜品先:🔻鲷鱼烧做得几好,佢同今川
包一盘6格肉类同海鲜:
✅牛板腱
✅网烧一口牛
✅牛舌
✅金钱展
之后都有唔少嘢可以任叫,我哋大概就叫咗:
✨肉类✨
🔻顶级肩脊肉
🔻猪颈肉
✨前菜/蔬菜✨
🔻海蜇和风沙律
佢嘅海蜇都唔孤寒,畀得劲多 同埋食落口有少少辣🌶️
🔻粟米
烧完嘅粟米都几鲜甜🌽
🔻秋葵
食落口几爽,都几大条👍🏻
✨汤类✨
味噌汤
鲣鱼豆腐汤
两碗汤其实感觉几相似嘅,都系味噌汤,只系一款有豆腐一款冇嘅
✨甜品类✨
芝士蛋糕
西米椰汁糕
日式麻糬
泡芙
今川烧(吉士味)
鲷鱼烧
西米椰汁糕
🔻鲷鱼烧
做得几好,佢同今川烧都系师傅今朝做好嘅,咁佢suggest我地食之前就放落个炉度轻轻两边烧一烧佢,咁就会更加好食。我自己比较钟意食鲷鱼烧,佢个面粉皮相对系薄啲嘅, 跟住烧完之后食落口脆薄薄👍🏻烧完尽快趁热食,食落后会脆卜卜
🔻西米椰汁糕
下面有块好似绿色叶咁样包住嘅,有啲似泰式甜品,我一个人食咗半打😹一粒粒细细粒,入面呢就仲有啲粟米 西米 椰汁组成嘅糕点,好有咬
🔻日式麻糬
都做得唔错,佢系有啲似蕨饼,哩个食落去绿茶味,除此之外个口感系差不多
🔻芝士蛋糕
我都几钟意,食完佢唔系好腻,好少食放题可以食到咁多甜品都系唔错嘅,cp值几高