2024-05-24 1230 浏览
约咗朋友食饭,想揾间好坐但又冇咁多人嘅cafe。之前都食过佢地系窝打老道果间,几好坐亦几好食,所以今次拣去佢嘅分店。虽然系旺角,但佢系比较偏,感觉会冇咁多人。我地系OpenRice book咗枱所以唔洗等。入到餐厅都舒服阔落光猛,有一边系落地大玻璃。我地拣咗一个set dinner猫耳朵粉加48蚊有黑松露酱炸薯条,另一个就牛肉扁意粉,另外两杯沙冰。先黎饮品,佢地嘅开心果饮品系上过杂志推介,所以叫咗一杯,另一杯叫朱古力沙冰。开心果果杯味道比较淡,但佢面头个cream好出色,佢唔系普通whipped cream ,同样系加咗开心果味嘅cream,有小小似奶盖质地,再有小小开心果碎,连埋一齐饮就变得好rich。但78蚊系有小小贵。另外朱古力沙冰都有惊喜,成杯都系满满嘅朱古力碎,口感好好,好浓又唔会过份甜。饮到尾唔系得翻水,都仲系有浓浓嘅朱古力味。手工鲜茄牛肋肉扁意粉到主食部分,意粉质地啱啱好,保持到烟韧,牛肋肉都有6,7旧左右,煮得够淋但小小’鞋口’。旁边有啲车厘茄同炒香嘅洋葱。如果可以多小小汁或者浓小小蕃茄味会再好食啲。菠菜忌廉汁三文鱼猫耳朵粉猫耳朵粉煮得啱啱好,有连埋菇同三文鱼碎一齐炒香

餐汤

开心果沙冰

比利时朱古力沙冰

手工鲜茄牛肋肉扁意粉

手工鲜茄牛肋肉扁意粉

菠菜忌廉汁三文鱼猫耳朵粉

菠菜忌廉汁三文鱼猫耳朵粉
猫耳朵粉煮得啱啱好,有连埋菇同三文鱼碎一齐炒香,面头再有三文鱼卷成嘅花。个人觉得整体比较淡味,虽然三文鱼有啲咸味,但菠菜忌廉汁本身就好淡,食落就比较单调。

黑松露酱炸薯条
系即炸嘅连皮薯条,好好食。

整体黎话都系间唔错嘅cafe,位置比较偏,但夜晚都坐满人。主食类就正正常常嘅乜大惊喜,但饮品方面就唔错。另外一样要留意嘅系: 因为cafe嘅厨房水吧系半开放式,应该为免啲油烟味会太大,所以有开行冷气,但咁样啲意粉唔衬热食就会好快吹冻晒。除此之外,环境都好好坐,几有气氛,装修偏欧陆式,加埋L形嘅落地玻璃,如果想揾间静静地嘅cafe消磨下时间,会系唔错嘅选择。当日我地book咗18:30,但我地早咗到17:30就入咗去,最后倾下食下都坐咗2.5个钟。
2024-05-22
开心果沙冰