2023-08-12
🇹🇭旺角CP值高泰滋味🇹🇭-呢晚去旺角睇戏 所以㨂咗间近近地嘅餐厅食饭 喺正戏院门口 完全唔惊食到赶唔切开场🤣-🍲冬荫公 $78佢系走辣香汤底路线 但唔会太辣 而且有改良少少所以唔会太酸 开胃得嚟唔会太过火👍🏻 加上超足料嘅大虾同磨菇 仲有香茅等香料 所以口感好丰富🤭-🦐大虾青木瓜沙律 $88另一个前菜㨂咗都几classic嘅青木瓜沙律 青木瓜清爽得嚟几开胃😉 而沙律汁带有微微嘅酸辣味 夏天食就啱晒啦-🐷泰式烧猪颈肉 $98猪颈肉烧到外层都几金黄酥脆 而且烧烤味都几出😗 加埋特调嘅泰式酱汁 味道偏少少甜 佐酒或者单食都好夹😝-🍖火山排骨(小) $158呢个应该系佢地招牌菜 我地当晚见到每枱都有叫所以都唔执输叫咗😂 排骨有预先经过腌料浸泡 所以好入味 texture有少少似排骨汤嘅排骨 肉质都几嫩😛 加埋佢本身上面洒满辣椒同埋个酸酸辣辣嘅汁 唔会腻又好啱一班人share 唔怪得咁多人叫😎-🦀招牌蟹肉腊肠炒饭 $138炒饭都算粒粒分明 而且每粒都有味 上面落咗都为数不少嘅蟹肉同腊肠 令味道更加丰富🤪 不过要少心 炒饭中间有落少少辣椒 咬到就会喷火🥵-🥭芒果糯米饭 $78去泰国餐厅食饭一定会
🍲冬荫公 $78
🦐大虾青木瓜沙律 $88
🐷泰式烧猪颈肉 $98
🍖火山排骨(小) $158
🦀招牌蟹肉腊肠炒饭 $138
🥭芒果糯米饭 $78
去泰国餐厅食饭一定会叫芒果糯米饭😂 佢嘅糯米饭几软糯 加上椰汁甜甜地 仲有一球椰子雪糕同烤过嘅椰子碎 有心思得嚟 椰味大爆发😂 芒果当晚就有少少酸 不过反而可以解甜腻😅 整体唔错
📍Bamboo Thai (朗豪坊)
旺角亚皆老街8号朗豪坊8楼02-03号舖