2017-07-31
记得好耐之前,有个朋友企左系女人街一间餐厅面前,然后佢话呢间餐厅一D都唔专,佢口中的所谓唔专,就系讲紧间餐厅咩都有得卖,西、日、中,我谂佢系想讲唔够专注吧通常专门店都会俾到人品质保证的感觉,鳕卵屋系一间切头切尾够晒专注的餐厅,由店名到食品,差唔多所有野都有明太子的足迹餐厅系SOGO隔离的大厦14楼,一出LIFT就到通常有得订位的餐厅我都会先订位,又唔洗钱黎到又唔洗等位,咁梗系订左先啦,台上放有订位客人名字的小牌子餐牌一开始说明了明太子的由来,餐厅所使用的明太子都系博多制造,单系「日本直送」呢样野已经令人有满满的信心餐牌太大本不能尽录,暂时奉上我认为比较特别的那些吧,食品种类真系有好多,好佩服8成以上的食品都有加入明太子THE BREWMASTER ($70)啤酒几时都系小食的最好配搭,呢款啤酒麦味重,渗出少少的生果味,浓浓的啤酒配明太子系好好的选择双拼极上明太子 ($128)黎到明太子专门店点可以唔食完整一条的明太子,双拼分别系原味同烧明太子,明太子将阿拉斯加鳕鱼的鱼子加辣椒同其他调味料腌制而成,来源地系福冈,呢两款明太子各有特色,原味鲜味比较突出,而烧明太子多左一份香气,一口啤酒再一
通常专门店都会俾到人品质保证的感觉,鳕卵屋系一间切头切尾够晒专注的餐厅,由店名到食品,差唔多所有野都有明太子的足迹 餐厅系SOGO隔离的大厦14楼,一出LIFT就到 通常有得订位的餐厅我都会先订位,又唔洗钱黎到又唔洗等位,咁梗系订左先啦,台上放有订位客人名字的小牌子 餐牌一开始说明了明太子的由来,餐厅所使用的明太子都系博多制造,单系「日本直送」呢样野已经令人有满满的信心 餐牌太大本不能尽录,暂时奉上我认为比较特别的那些吧,食品种类真系有好多,好佩服8成以上的食品都有加入明太子 THE BREWMASTER ($70)
啤酒几时都系小食的最好配搭,呢款啤酒麦味重,渗出少少的生果味,浓浓的啤酒配明太子系好好的选择 双拼极上明太子 ($128)
黎到明太子专门店点可以唔食完整一条的明太子,双拼分别系原味同烧明太子,明太子将阿拉斯加鳕鱼的鱼子加辣椒同其他调味料腌制而成,来源地系福冈,呢两款明太子各有特色,原味鲜味比较突出,而烧明太子多左一份香气,一口啤酒再一口明太子,完美配搭 银鳕鱼特制西京味噌烧 ($128)
明太子系鳕鱼的鱼子,食左人地D仔女,又点可以漏左食埋妈妈 (变态MODE),银鳕鱼简单用味噌烧香再加柠檬汁食已经好足够,有质素的食材用愈简单的方法煮就最好,可以食得番食物本身的味道,银鳕鱼烧香后的独特油脂香系无其他鱼可以代替到的 鳕卵碗 - 吞拿鱼&三文鱼子 ($169)
鳕卵碗相信系鳕卵屋的SIGNATURE DISH,餐牌有详细介绍几种食法,鳕卵碗有多种食材可以选择,当然每碗都会有大量明太子伴上 追加鳗鱼 ($48)
如果觉得本身的食材唔够,可以好似我咁追加多D,鳗鱼咬落无咩骨,烧得好香 我完全跟晒餐厅介绍的食法,先伴匀整豌饭,试一试原味,然后就可以根据个人口味加唔同的配料
最后就系可以加入日式上汤,变成类似茶渍饭,由冻食加入热汤后就变左热食,一碗饭有3种食法,各有特色,一次过满足晒3个愿望
餐厅有唔少明太子相关产品可以买番屋企,我都忍唔住买左一罐番屋企加𩠌