2022-06-13
ATAS本身喺Singlish入面系高级嘅意思,但餐厅就将佢重新定义为A Taste of Shiok(Shiok喺Singlish解作好味),而实际上A.T.A.S亦系走贴地路线,卖嘅系星国熟食中心常见嘅粉面、小食同野饮,全部都系几十蚊有交易。餐厅同一般cafe差唔多,环境干净企理,但成个用餐体验反而有啲似去左星国嘅熟食中心,自己揾左位之后,去counter落单同俾钱,等叫筹就出去counter取餐,食完就自己将餐具放返喺指定嘅餐具收集处。餐具、纸巾同饮用水都可以喺哩个自助区自取。星国嘅粉面有分好多种,如果唔知点拣好,睇counter哩张图就一清二楚。Michael Jackson($28) - 一睇倒个名觉得咁搞笑,原来系仙草豆浆,因为黑白颜色而得名。入面有好多滑嘟嘟嘅仙草,唔会太甜都几好饮。Milo Explosion($58) - 美禄喺星国系好普遍嘅饮品,哩度当然都有,面头放满美禄粉同朱古力脆波,超浓美禄味,正呀!啰喏($78) - 哩个系星马好常见嘅沙律,佢用左青苹果、青瓜、沙葛、炸豆卜、油炸鬼同花生碎,上面再淋左甜甜酸酸嘅啰喏酱,好开胃同爽脆,我每次去星国旅行都一定会食嘅
Michael Jackson & Milo Explosion
啰喏($78) - 哩个系星马好常见嘅沙律,佢用左青苹果、青瓜、沙葛、炸豆卜、油炸鬼同花生碎,上面再淋左甜甜酸酸嘅啰喏酱,好开胃同爽脆,我每次去星国旅行都一定会食嘅。
啰喏
叻沙
叻沙
肉脞面
今次我地就拣左粗面,辣酱系边上,可以按个人喜好捞匀食,唔会太干味道都唔错。
肉脞面