餐厅: 太興
资讯:

餐厅: 太興
资讯:

都好多年无嚟过「太兴」食早餐啦,其实无咩特别原因,只喺美孚有太多选择喇!不过最近收到 中电送赠嘅现金券,趁快手用咗佢,费事过吓过吓唔记得就嘥咗。正正好耐无嚟过「太兴」食早餐,所以,就过嚟叹返下!环境都喺一般茶餐厅格局,绝大多数都喺卡位,而星期六朝嚟到,都几多客人,感觉大都喺街坊街里。餐牌选择唔叫多,两大板睇晒,不过已经好够选择,以二维码自助落单。附近好几家茶记,啲粉面都喺一款𩠌,再加腿蛋呀、餐蛋呀……配多士,但我哋两个所拣嘅粉面餐就单单两款𩠌放埋一齐,无配多士嘅。枱侧抽柜,就摆齐晒啲餐具、餐纸,茶记嘅惯常设定。顶级午餐肉滑蛋米粉 $40唔知点顶级法,总之餐肉就喺类似长城牌白猪仔𠮶质素,都切得够厚身,煎得香口,平时老婆就要煎熟蛋,但今次因为啲𩠌料放晒入汤,所以,滑蛋佢都OK,唔使转,而啲米粉煮得啱啱好,无过腍,亦唔会有未熟嘅感觉,同埋啲份量都几多。柑桔蜜平时老婆就多数拣热柠水、好立克,今次见到有款柑桔蜜,当然更加啱佢饮啦。虽然都喺现成货开冲,但味道又确喺唔错,几香柑桔味,酸酸甜甜咁。沙爹牛肉滑蛋通粉 $40小弟就继续晌茶记食沙嗲牛肉通(或者公仔面)系列,一个热奶茶,一个沙爹牛,我觉得喺茶
。正正好耐无嚟过「太兴」食早餐,所以,就过嚟叹返下!
枱侧抽柜,就摆齐晒啲餐具、餐纸,茶记嘅惯常设定。
顶级午餐肉滑蛋米粉 $40

顶级午餐肉滑蛋米粉
柑桔蜜

柑桔蜜
沙爹牛肉滑蛋通粉 $40

小弟就继续晌茶记食沙嗲牛肉通(或者公仔面)系列,一个热奶茶,一个沙爹牛,我觉得喺茶记嘅首本嘢,普遍嚟讲都好少会衰。而呢度嘅沙嗲牛肉都几大件,又唔会碎湿湿,腌得入味,几腍滑,个沙嗲汁推得几香浓,沟埋落啲汤度,食起嚟通粉都特别好味啲。题外话,通粉煮得啱啱好都唔喺必然,好多时啲快餐店hea做,煮定一大盘,啲通粉真喺腍晒。至于件炒滑蛋睇样好似几熟吓,但其实入口就几嫩滑㖞,又有蛋香。
热奶茶

小弟就安惯例嗌热奶茶,呢度嘅热奶茶算唔错,茶底够芳香,好有茶味,茶奶比例够平衡,口感都够细滑。
热奶茶
平时两公婆食完早餐都会行吓上马骝山,因为稍后有啲事情要办,所以,今次就行吓荔枝角公园 ,打个大转,其实一样好舒服,兼且帮助消化。
$40 (早餐)