2016-07-10
星期六晏就想系铜锣湾揾间好食又平平地既日本野真系好难,就算有都要排好长龙,所以我地今日向上发展,去左登龙街永光揾楼上舖既胜八食。呢度胜八有2间,我地拣左铁板串料理,虽然系做铁板烧物,但其实佢地都有d刺身鱼生饭咁,最重要系连星期六午市佢地都有lunch set,仲继续有全单85折添呀!星期六㖞!!老板话吉列炸蚝系signature,我地叫左一个再加个刺身定食。跟餐沙律同前菜前菜系我好钟意食既带子裙边,甜甜地烟烟韧韧咁,细细杯仔食饭前可以开开胃。葱吞拿鱼腩沙律多士老板话每日都会做小食送比客人,送完即止,今日系我最钟意既吞拿鱼蓉,而且份量都ok多,但略嫌沙律酱有d多,盖过左d吞拿鱼味。面豉汤上枱仲出紧烟,好够热。刺身定食$128有𫠒红鱼,三文鱼,带子,甜虾,吞拿鱼各两件,惊喜系海胆,估佢唔到,仲要一d都唔腥,个texture都好好,唔会烂晒一pat咁,甜甜地好好食。三文鱼好厚切,上枱有d唔够冻,但都好鲜味,𫠒红鱼同甜虾好黏口好肥美,新鲜而且好甜,好易中伏既吞拿鱼都无出事,非常软身,相对地带子就比较失色,虽然都好新鲜有咬口,但就无咩味。吉列炸蚝定食$88呢个不愧为signature,算系我食过
跟餐沙律同前菜 前菜系我好钟意食既带子裙边,甜甜地烟烟韧韧咁,细细杯仔食饭前可以开开胃。
葱吞拿鱼腩沙律多士 老板话每日都会做小食送比客人,送完即止,今日系我最钟意既吞拿鱼蓉,而且份量都ok多,但略嫌沙律酱有d多,盖过左d吞拿鱼味。
面豉汤 上枱仲出紧烟,好够热。
刺身定食$128 有𫠒红鱼,三文鱼,带子,甜虾,吞拿鱼各两件,惊喜系海胆,估佢唔到,仲要一d都唔腥,个texture都好好,唔会烂晒一pat咁,甜甜地好好食。三文鱼好厚切,上枱有d唔够冻,但都好鲜味,𫠒红鱼同甜虾好黏口好肥美,新鲜而且好甜,好易中伏既吞拿鱼都无出事,非常软身,相对地带子就比较失色,虽然都好新鲜有咬口,但就无咩味。
吉列炸蚝定食$88 呢个不愧为signature,算系我食过既吉列炸蚝中数一数二,个炸浆唔系话好薄但系用左d好脆既面包糠,炸得好脆但唔油,入面只蚝仲系好juicy,连个皮都唔觉干身,个炸浆痴得好实,唔会金蝉脱壳咁,一个定食有5件,好够食。
芝麻雪糕 非常烟韧既质感,好唔同平时食开既,有d似gelato,仲有好多芝麻。
计埋85折,食左200蚊左右,物超所值。