2024-01-21 761 浏览
休闲嘅星期日上午,一家人最好就系去酒楼饮茶,而我哋会拣海港酒家,因为地方够大,等位嘅时间唔会好耐,同埋都有好多啱心水嘅嘢食可以拣,一坐低我哋就即刻拣嘢食,今日拣咗八样嘢,分别系香煎芋丝糕,柠檬蛋散,鲜虾菜苗饺,雪山叉烧包,葱花炸两肠,蟹籽烧卖,香煎咸薄撑和瑶柱蛋白炒饭,(特别推介柠檬蛋散,因为唔系间间酒楼都可以食到咁好味嘅蛋散),啲食物都算嚟得快,但服务员态度就一般,上葱花炸两肠嘅时候,送餐员加豉油落炸两肠时将豉油倒到周围都系,仲要转身就走,完全冇帮手跟进,好在冇整污糟我哋,所以除咗服务质素之外,其他嘢都OK。香煎咸薄撑-馅料够多,薄撑煎得好脆蟹籽烧卖-烧卖好多猪肉加埋冬菇及蟹籽嘅味道,好食雪山叉烧包-略嫌叉烧馅唔够多,味道都唔错香煎芋丝糕-比平时嘅芋丝糕较薄,但金黄香脆,食落口一条条嘅芋丝,感觉唔会食得好滞葱花炸两肠-葱花嘅香味,脆炸嘅炸两加埋软绵绵嘅肠粉,口感一绝柠檬蛋散-蛋散非常香脆,又够厚身,加埋柠檬味嘅蜜糖又唔算太甜,非常可口瑶柱蛋白炒饭-炒饭够干身,加上脆炸嘅瑶柱放落饭上面,有趣乐乐嘅味道

香煎咸薄撑-馅料够多,薄撑煎得好脆

蟹籽烧卖-烧卖好多猪肉加埋冬菇及蟹籽嘅味道,好食

雪山叉烧包-略嫌叉烧馅唔够多,味道都唔错