2018-01-14 68 浏览
今日系星期日,起身既时侯已经系日上三竿🤦🏼‍♂但突然有一股想饮茶既冲动,所以就search左石门一间专饮茶既餐厅!一到步,空间唔算好大,但系五脏俱全,点心纸都好精致,有哂所有价钱,亦都分哂唔同食物既类别!我系一个虾饺控,所以即刻叫左一个晶莹虾饺皇。一共有四粒,全部都好足料,好!大!粒!而且个皮好透,好薄,睇得出系人手包既,正!之后我再叫左个蟹籽烧卖皇,一黎到唔止热辣辣,啲虾同猪肉都好有口感,蟹籽都有成一匙羹既份量,完全唔少!我朋友比较钟意食鸡扎,所以我地就叫左个鱼肚冬菇鸡扎,入面旧芋头同埋鸡用得好爽口同埋好粉!呢个店其中一样出名既食物就系雷沙芝麻包,一咬落去啖啖芝麻流出黎,热辣辣!我本身系个客家人,梗系要叫翻个客家萝卜丝汤,一食落去就明显食到个汤底系用津白黎煮,皮食落都好似家乡既感觉,系即叫即制!呢个系蛋煎糯米鸡,蛋煎得香,佢地将两样唔同既野混合得好完美,好正!之后系蔗糖马蹄糕,佢同普通我地食开既唔同,佢选择左用蔗糖,令到马蹄糕个味更突出,而且用蔗糖会更加健康!呢个十年新会柑普茶,饮落去回甘,唔会训唔著!不过好少少凉茶味,原来咁先正宗!我地仲叫左两个汤,一个系酸枣仁茯神炖瘦肉汤,另一个

我地仲叫左两个汤,一个系酸枣仁茯神炖瘦肉汤,另一个系猴头菇螺片炖瘦肉汤,一个系养肝,一个系养心。个汤好足料,唔会偷工减料,好入味,所以都好快卖哂!

而饭方面,我叫左双菇鸡粒饭,佢用荷叶包住,系上面铺左菜心头,好爽口,好新鲜!

最后一样,就系虫草花鲜竹卷,佢比较清淡,好适合成为最后一样既食物,因为佢令到成餐饭冇咁油!

梗系唔少得甜品啦,我地叫左个杏仁霜薏米露,佢有少少似西米露,但系杏仁味好足,又唔会好油,好漏!正!

最后员工方面,佢地全部都好细心,见到多人时,就尽量令通风系统做好,好有礼貌,下下讲唔该同多谢哂,简直系「有求必应」,搞到我都唔太好意思!大家一定要帮衬下!👍👍👍正呀!