2020-08-14 1007 浏览
周末到铜锣湾入货,一次过买一星期的𩠌,抗疫真心有点疲劳,也希望可以到街外走走,小心翼翼地吃一餐好饭。逛到登龙街揾食,拉面吃厌了,不如就试试新意思,食新加坡砂煲田鸡一尝名店师傅秘制宫保酱汁。睇吓餐牌原来系狮城出名地道美食之一,仲有我喜欢的喇沙同埋魔鬼鱼食添!够特别!砂煲宫保-新鲜田鸡(细煲) $148主打砂锅宫保菜式,即叫即做热辣辣香喷喷,睇得出店家很认真,经理说砂煲都系于新加坡特别订造再运来香港,终于原著所以制作出来的宫保菜式特别有新加坡风味。生猛的田鸡田鸡,新鲜大只,肉味鲜甜而且又厚肉,肉质结实之中吃得出嫩滑。我平时都唔食田鸡嘅,但系嚟到宫保,我都推介一定要试下田鸡,配料同酱汁味道都唔错。尤其是要介绍吓个酱汁,系过江龙师傅,新加坡店已经研究咗成廿年嘅秘方,每日用劲多款材料煮成,商业秘密嘅酱汁好深色好入味,甜甜的但又有埋指天椒的微辣,食落好有层次又惹味。新加坡去过旅行知道佢哋食得劲辣,香港口味已经微调左,可以拣微辣或小辣。因为卖晒白粥,创新食法系一锅宫保田鸡、一碗油面,一碗米线;先食一啖原味,然后将田鸡连酱汁捞入弹牙的油面米线,入口浓郁味道有辣劲的惹味!,活龙虾巨大叻沙 $468开咗胃

砂煲宫保-新鲜田鸡(细煲) $148

活龙虾巨大叻沙 $468
开咗胃之后就到主角出场,限定优惠的2人份量,食到食唔到真系讲彩数,因为每日限量10碗,新鲜制作。

活龙虾巨大叻沙可以话系打卡神器,开边嘅波士顿龙虾,爱马仕一样嘅鲜艳橙色,真材实料,鲜甜弹牙,肉质结实而且多汁,吸收了叻沙的精华更加突出活龙虾的美味。

而且各样配料一样应有尽有,青口、蛋、大虾、鱿鱼、鱼片、鱼柳,整个海洋的精华都一啖可以食落肚。叻沙粉跟豆卜,吸汤汁的好帮手,我真系连汤底都饮埋,浓郁好味道。

咸鱼炒肥仔银芽 $88
平时我好少食银芽,但这一碟特色小菜,咸鱼咸香味散发出来,炒特别肥美的银芽 ,入口多汁够湿润。

黑胡椒大虾(2只) $128
星加坡出名胡椒蟹,我自己就钟意食黑胡椒大虾,大大只好似手掌咁长,香浓胡椒辣得好过瘾,大虾最紧要够新鲜,虾肉的味道突出,加上黑胡椒汁味道更加丰富。

甜品
到最后当然要食甜品感受一下完美幸福的感觉。苹果雪葩 冰凉透心,甜味天然。班兰雪芳蛋糕 完全系星洲特色产品,班兰香味独特,甜度适中,推介一试。
  • 砂煲宫保-新鲜田鸡
  • 活龙虾巨大叻沙