2016-03-23 667 浏览
朋友当中总有几个是泰菜迷,闲来没事就会去泰国食食冬荫公,三日两夜都好过无,我地呢啲无假无时间只有在香港陪食的份儿。今次朋友收到风,香港开左间新的泰菜馆,主厨曾经为泰皇御厨,咁趁住试业期间就快快食一次先!一入门口就见到三张食神争覇战的奖座,证明今晚有食神,仲有露天地方,感觉好开扬!一班人饮住Cocktail 食泰菜,再不是梦话!另外仲有金色的櫈 ,有冲动坐上去Selfie 下!朋友到齐先有Welcome Drink, 是没酒精的Mocktail ,味道是提子加柠檬草,味道酸甜有致,不错不错。平时食泰国菜都会食青木瓜沙律,柚子沙律咁,呢个泰式茄子肉碎沙律,特别之余亦比想像中好味!感觉有啲似中式的鱼香茄子,茄子甜美又Juicy,只系肉碎辣左少少,整体都好开胃,值得介绍。苏梅火辣海龙Koong呢个系得奖作品,上枱已哗声四起,好大只虾,差不多有手掌咁大只!虎虾肉质弹牙,外壳炸到脆卜卜,伴以炸过的紫苏叶同腰果都好吸引,香口得嚟唔太油腻,真系碟都清埋!猪颈肉炒粉丝一开盖已经闻到香喷喷,但又讲唔出系咩味,粉丝好弹牙干湿度适中,吸收晒啲酱汁,猪颈肉肉嫩,食到尾见到玉桂条,啊!原来秘密就系玉桂了!不过呢个
朋友当中总有几个是泰菜迷,闲来没事就会去泰国食食冬荫公,
三日两夜都好过无,我地呢啲无假无时间只有在香港陪食的份儿。

今次朋友收到风,香港开左间新的泰菜馆,
主厨曾经为泰皇御厨,咁趁住试业期间就快快食一次先!

一入门口就见到三张食神争覇战的奖座,证明今晚有食神,
另外仲有金色的櫈 ,有冲动坐上去Selfie 下!
味道是提子加柠檬草,味道酸甜有致,不错不错。
welcome drink
平时食泰国菜都会食青木瓜沙律,柚子沙律咁,
呢个泰式茄子肉碎沙律,特别之余亦比想像中好味!
整体都好开胃,值得介绍。
泰式茄子肉碎沙律
苏梅火辣海龙Koong
虎虾肉质弹牙,外壳炸到脆卜卜,
猪颈肉炒粉丝
一开盖已经闻到香喷喷,但又讲唔出系咩味,
啊!原来秘密就系玉桂了!不过呢个要趁快食!
芭堤亚烧鸡
集齐皮脆肉嫩的优点,加埋有少少辣的酱汁,惹味又好食!
芭堤亚蟹逅
就系见个名靓先叫,呢个都系得奖菜式,蟹炸得香脆但油腻度恰到好处,
配上惹味的冬荫公酱汁,味道唔算太辣,汁仲可以点Naan 食呀!(呢度有印度咖哩同 Naan 点)
芭堤亚蟹逅
细心的店员仲准备左钳同即弃手套,方便我地进食!
最后就系甜品啦!甜品并盘(4-6人份量)
我地一齐将芒果放入口,大家一齐大叫好甜!
今次真系有口福,因为朋友话上次来,大厨话芒果唔靓所以唔出芒果,哀求都无情讲。
另外的椰汁糕带有少少咸味,反而突出椰子独有的清甜味道!黑白糯米饭份量也不少,食完令人满足!
甜品并盘(4-6人份量)
估不到泰菜都可以咁精致十足Fine Dining,多谢朋友介绍。

2016-03-07
welcome drink
泰式茄子肉碎沙律
芭堤亚蟹逅
甜品并盘(4-6人份量)