2018-04-18
今日Mummy 约左我话食餐好野,话系米之莲🌟级餐厅,所以今日连下午茶都冇食,留肚等呢餐佢话呢间餐厅系连续七年攞到米之莲星级美誉,实力一定唔简单,新鲜及当造的食材,不加味精,香料及调味料亦由四川直送,呢一餐真系令人期待我哋准时去到,服务员有礼貌的招待我们坐下,环境系唔同啲,始终系酒店格局妈咪负责点菜,第一道菜就系呢个杏汁炖白肺汤,入口非常丰富的杏仁味,有猪肺,鸡脚,白菜胆,真系好好饮,我超级超级钟意跟住呢个瓦罉焗胡椒虾,一上枱就香气四溢,食欲大增,卖相又靓,听讲话连谢霆锋都赞口不绝跟住呢个川味口水鸡,用新鲜龙岗鸡,我特登试一口原味,鸡肉嫰滑及有丰富质感,然后再试佢嘅特制酱汁,味道层次丰富,又系另一种享受麻辣水煮先鱼片,第一眼望落去真系吓亲我,仲以为好辣,但系当我食啲鱼片嘅时候,哗,真系好滑,我觉得「麻」的感觉好特别,原来麻辣系会特别带出鱼嘅鲜味,真系好佩服厨师点解可以咁叻咕噜肉,呢个𩠌无论我去到边度,我都一定order,呢度又真系整得零舍好食,特别系表面嘅脆浆,系五星水准霸王炒辣子鸡,我个人就觉得辣左啲,但系妈咪就非常钟意,见佢不断攻击,相信喜欢食辣嘅,一定会食得好滋味我哋另外试埋呢个
我哋另外试埋呢个酸菜桂鱼片,鱼肉鲜嫩,再喝上一口鱼汤,满足极了
我同妈咪拣咗担担面、红油云吞,呢两个川菜嘅代表,相信都唔需要我特别介绍,亦系水准之上
全晚服务员细心招待,非常有礼貌,我们非常满意,环境气氛亦十分舒服,真系星级享受