2022-02-03
今次行街既时候见到有间新开既冰室,个名都几得意,令我谂起经典既春田花花幼稚园😂就黎试下,因为喺新楼楼下又系新开唔系好耐既,装修光猛,行田园风格,以绿色、灰色同木色🪵为主,有一片绿油油既叶墙🍃🧱,另外仲有一个高柜放左啲花💐,座位阔落,感觉几舒服同干净,唔会局促同压迫感~ 野食方面整体味道都几好,配搭比起普通茶餐厅同冰室都多啲层次,未谂到食咩又要医肚既话呢到系唔错既选择~(5 😍 系满分,🤩系半分)虫草花椰子鸡米线 🍗🍜 - $55 + 8 (转鸡髀) (好味指数:😍😍😍😍🤩)比较少喺冰室见到呢类米线🍜,所以就叫黎试下~ 今次加左8蚊转鸡髀🍗,嫩滑juicy兼几重鸡味,啖啖肉几正~ 鸡皮色泽鲜黄,脂肪既部分入口即溶又唔觉得油腻,鸡肉🐥唔会有雪味几新鲜,鸡件都几多,好难得呢个价钱既鸡🐥咁高质👍🏻 至于汤🥣就几清澈,唔会好油腻,有淡淡既椰子🥥同红枣🔴清香,味道几鲜甜清润,真系见到有一粒粒红枣🔴,证明真系用左真材实料去煲,感觉无咩味精,如果汤🥣既鸡味🐥再重啲就更加好,米线🍜都几索味,不过稍为腍左啲~ 上面仲有啲爽口既云耳同虫草花,令到整体既口感丰富啲,真系几抵食~花生酱西多士 🥜🍞 - $22
(5 😍 系满分,🤩系半分)
花生酱西多士 🥜🍞 - $22 (好味指数:😍😍😍😍)
西多士 🍞几厚身而且蛋味🥚同牛油味🧈香浓,金黄香脆,炸得几香口,有埋焦香既脆边,而入面口感软熟,里面香甜醇厚既花生酱🥜份量恰到好处,唔会话好漏,另外糖浆系比你自己加既去控制甜度,呢点几好,因为每个人既口味都唔同~
炸薯条 🍟 - $20 (好味指数:😍😍😍🤩)
薯条🍟上枱既时候仲系热辣辣金黄色既,而且系粗切既,所有比较有咬口,里面绵密,不过表皮可以再脆口啲~
芝士白汁焗双花 🧀🥦 - $38 (好味指数:😍😍😍🤩)
所谓既双花就系西兰花🥦同椰菜花,份量超多!喺白汁上面有黄色一点点,应该就系车打芝士粉🧀,所以食落会香口啲,西兰花🥦同椰菜花都爽口又唔会过生,大细平均~ 白汁奶味重,不过略嫌酥左少少,食耐左会有啲济
清炒时蔬 🥬 - $38 (好味指数:😍😍😍😍)
可以拣菜心🥬或者西兰花🥦,因为小编已经拣左芝士白汁焗双花 🧀🥦,所以就拣菜心🥬~ 第一次见炒时蔬既菜心🥬全部都系菜心苗,爽脆鲜嫩,因为唔会有菜头同比较粗糙既kwang,所以食落无渣,另外见到有落洋葱丝🧅去炒,所以多左一份天然既清甜,整体几好~
鸳鸯红绿豆冰 🔴🟢🍧 - +$5 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
呢个几surprise,红豆冰🔴🍧饮得多,红绿豆冰 🔴🟢🍧呢个组合就第一次见,口感更加丰富,红豆🔴软绵细腻,绿豆🟢就系去左皮既就爽口带少少烟韧,而多数出面系用花奶🥛冲,今次个底系用椰汁🥥,口感香浓顺滑,有啲泰式风味,香甜又唔会济,如果红绿豆🔴🟢再多啲就更加好啦,宜家唔系几够喉😂
好味指数:😍😍😍😍
推介指数:😍😍😍😍